‘Als ik moet zingen als anderen, kan ik net zo goed mijn mond houden.’
- Billie Holiday, Amerikaanse jazz zangeres

Perfectie-pitstop: leiderschapscoaching

Suzanne functioneert prima als leidinggevende. Maar van binnen voelt ze zich vaak onrustig. Ze stelt te hoge eisen aan zichzelf.

Falen is geen optie. Want dat voelt als ‘door de mand vallen’.

Herken je hier iets van? Dan is een Perfectie-pitstop misschien wel wat voor jou! Dit zijn individuele coachingssessies waarin je je perfectiestress te lijf gaat.

Perfectiestress

Wij noemen de niet-effectieve kant van perfectionisme liever perfectiestress. De stress die ontstaat door het ongezond streven naar perfectie.

Perfectiestress is uitputtend en niet vol te houden. Als een opgevoerde motor die de auto altijd te hard laat rijden en daardoor uit de bocht vliegt.

In de Perfectie-pitstop ‘verwisselen we je banden’ met methoden en technieken uit ACT, Provocatieve Coaching en Theatersport.

ACT, de basis van de Perfectie-pitstop

ACT staat voor: Acceptance and Commitment Training. Dit is een vrij nieuwe en krachtige evidence based methode die direct resultaat oplevert. Het bestaat uit een effectieve mix van technieken uit westerse en oosterse psychologie.

Het doel van ACT is psychologische flexibiliteit. Dit betekent dat je meer opties hebt om te kunnen dealen met lastige omstandigheden, moeilijke gedachten en onaangename gevoelens die je perfectiestress opleveren. Zodat er ruimte ontstaat om de leidinggevende te zijn die je graag wilt zijn.

Soms even alles op z’n kop

Naast ACT gebruiken we ook Provocatieve Coaching. Dit is een prikkelende mix van warmte, uitdaging en humor. Het wordt ook wel ‘omgekeerde psychologie’ genoemd, vanwege de speelse en soms absurde manier van begeleiden.

Provocatieve Coaching helpt je los te komen van patronen. Met snelle, humorvolle, uitdagende en confronterende, maar wel respectvolle, interventies. Hierdoor ga je jezelf relativeren. Of kom je sneller in beweging doordat je gaat voelen dat je jezelf als het ware saboteert.

Daarbij gebruiken we ook Theatersport-oefeningen: improvisatietheater op een losse en luchtige manier. Misschien ken je het van televisieprogramma’s als ‘De Lama’s’ en ‘De vloer op’.

De Perfectie-pitstop

Een moment om los te komen van je dagelijkse ratrace. Waarmee je vriendelijker voor jezelf en veerkrachtiger kunt zijn in situaties die je perfectiestress op je werk opleveren.

Wat leer je?

  • Kunnen kiezen in hoe je wilt zijn als leidinggevende, bijvoorbeeld met meer rust en een betere werk/privé-balans. Of avontuurlijker, autonomer, stoutmoediger, assertiever, zelfverzekerder of vernieuwender.
  • Daarnaar durven handelen.
  • Door effectief om te gaan met zelfkritiek en dwingende interne regels.

“Door de speelse aanpak met humor voelde ik mij snel op mijn gemak en durfde ik mezelf open te stellen voor lastige gevoelens. Remko leerde mij anders te kijken naar mijn kritische gedachten, waardoor ik deze minder als waarheid ging zien en er nu van een afstand naar kan kijken.”
Een  manager van een grote internetwinkel

“De perfectie-pitstop is een fantastische manier om steeds beter te falen. De coaching door Remko is energiegevend, pragmatisch en onderbouwd. Na een paar pitstops werk ik met humor en goede zin aan mijn perfectiestress, in plaats van er alleen maar onder te lijden. Een aanrader.”
Ilse CrooyHoofd Bedrijfsvoering. SodM.

“Het is heel erg prettig om met Remko samen te werken. Hij stelt je op je gemak, en zorgt voor een ontspannen sfeer waardoor je je goed open kan stellen voor nieuwe inzichten. In mijn zoektocht naar ‘meer grip krijgen op mijn perfectionisme’ heeft Remko mij op weg geholpen in de juiste richting door mij te laten kennismaken met ACT, en het beter leren omgaan met gedachten. Ook was ik altijd sceptisch over mediteren (‘is niks voor mij’ / ‘kan ik niet’), maar ook hier mee kennisgemaakt op een ongedwongen en zeer toegankelijke manier. Ik heb gemerkt dat mij dit rust geeft en dat ik er nu meer voor open sta. Ik heb positieve energie om deze methodiek verder te onderzoeken en om dit in mijn leven te implementeren.”
Katrien de Groot