'Het is onmogelijk om te leven zonder ergens in te falen, tenzij je zo voorzichtig leeft dat je net zo goed helemaal niet had kunnen leven, in welk geval je bij verstek faalt.'
-J. K. Rowling

Wild Tales Faal-filmevent vrijdag 26 mei 2023

Als opmaat naar het Faal Festival (2 juni 2023) en als afsluiter van de Week van de Mentale Gezondheid (22 – 26 mei 2023), is er op vrijdag 26 mei 2023 een gratis Faal-Filmevent.

Met een vertoning van de fantastische film Wild Tales.

Bij industriële vrijplaats VOGELFREI in Utrecht.

Georganiseerd door het Instituut voor Faalkunde, zwerfbioscoop Opgedoekt, VOGELFREI en de Gemeente Utrecht.

DE FILM: WILD TALES

Een iets te trage chauffeur voor je op de eenbaansweg, een voordringer in de lange rij voor de kassa of hard telefonerende medepassagier in de stiltecoupé. Situaties die het bloed onder je nagels vandaan halen en je je medemens het liefst een kleine pets in het gezicht zou willen geven.

Niets menselijker dan dat, toch? In plaats van compleet te ontspringen in razernij, hebben we echter geleerd om deze primaire emoties onder controle te behouden en tellen we vaak nog even (en nog even) tot tien.

Tijdens het Faal-Filmevent ontdekken we juist de schoonheid van alledaagse imperfectie. En verlekkeren we ons aan wat er gebeurt als je je zelfbeheersing voor een keer he-le-maal loslaat.

In de Argentijnse zwarte komedie Wild Tales (Relatos Salvajes) van Damián Szifron, een productie van meesterfilmer Pedro Almodóvar, zien we een reeks korte verhalen rondom mensen die de controle compleet verliezen en falen in de zelfbeheersing.

Deze film laat de dunne grens zien tussen menselijkheid en bruutheid als de kwetsbare en feilbare mens te maken krijgt met de stress van tegenslag. Het resultaat is pijnlijk, hilarischen absurd. En –toegegeven –vaak ook herkenbaar.

Het onvergetelijke WildTales, in 2014 geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival in Cannes, wordt voorafgegaan door de prachtige Zweedse stopmotion-animatie Enough van Anna Mantzaris waarin de hoofdpersonages in dagelijkse situaties hun hoede eventjes laten vallen.

Een avond vol zweetsnorren, schaamteloze herkenning en een beetje mildheid voor ons falende zelf.

Het event start met een faalkundige inleiding en faalfitness-oefening om je faalspieren warm te maken voor de films, door Remko van der Drift.