‘Soms moet je gewoon uit het raam springen en vleugels krijgen terwijl je valt’
- Ray Bradbury

Marieke van Laar Improvisator

Jij: (geeft Marieke een hand)
‘Hallo, ik ben…
En jij bent improvisator’

Marieke: (grinnikt)
‘Ja. Ik beheer de improvisatietheater-nevensite van het Instituut voor Faalkunde, TheatersportWorkshops.nl. En improvisator, dat past wel een beetje bij mijn uitstraling.’

Jij (voorzichtig)
‘Dat is bijzonder!’

Marieke: (opgewekt)
‘Ach, improviseren is ook wel heel alledaags en ontspannen. Spontaan in het moment van alles voor elkaar krijgen, zonder dat het heel serieus hoeft te zijn.’

Jij: (nieuwsgierig)
‘Wat bedoel je?’

Marieke:
‘Nou, wanneer improviseer jij bijvoorbeeld?’

Jij: (denkt even na)
‘Ehhm.. bijvoorbeeld als er te weinig stoelen zijn in een vergadering.’

Marieke: (lachend)
‘Stoelen heb ik vast wel voor je. En een luisterend oor, en een grappige relativerende opmerking op zijn tijd. En ik improviseer allerlei praktische regelzaken voor het Instituut voor Faalkunde. Zoals wat er praktisch nodig is voor een workshop bijvoorbeeld.
(serieuzer)
En ik geef improvisatietrainingen. Ik hou ervan op een laagdrempelige manier met mensen te werken, te spelen en te lachen. Vaak kom je in een ontspannen sfeer, juist als de werkmodus uit staat, tot waardevolle nieuwe inzichten.’

Jij:
‘Bij jou kan ik relaxed iets nieuws leren dus?’

Marieke: (uitnodigend)
‘Vast wel. Maar eerst: hoe was je dag? Koffie?’

– RUIMTE VOOR IMPROVISATIE –