'Als je je op je gemak voelt met falen
verandert je angst in moed.'

Wat is faalkunde?

Neurotische jacht naar succes
De meeste mensen houden van succes en daar is op zich niets mis mee. Maar ons verlangen naar succes is zo groot geworden, dat het neurotische vormen heeft aangenomen. Er is veel te veel prestatiedruk in onze samenleving: goed moet en niets is goed genoeg. We moeten allemaal 100% bovengemiddeld scoren.

Dit levert een prestatielat op die zo hoog ligt, dat we er nooit overheen kunnen springen. Deze hoge prestatielat verhoogt onze angst om te falen, het stimuleert stress en verkramping en het beperkt onze groei en leermogelijkheden.

Faalkunde?
In 2014, een jaar na de release van zijn eerste boek ‘Fouten maken moet’, bedacht Remko van der Drift de term ‘Faalkunde’. In 2016 richtte hij samen met Saakje Bakker het Instituut voor Faalkunde op. Een instituut voor professionele ontwikkeling van organisaties en individuen.

Faalkunde:
Het kunnen omgaan met het ongemak van fouten en falen. Om ruimte te maken voor dat wat belangrijk is. Om vooruit te komen door te experimenteren, creativiteit, proberen, risico’s nemen en natuurlijk: leren.

Faalkunde heeft een voor- en achterkant
Aan de voorkant gaat het over dat wat komen gaat. Risico’s durven nemen en uitdagingen aangaan waarbij je kans loopt te mislukken. Iets spannend vinden en het toch doen. De bereidheid om onderuit te gaan om verder te komen.

Aan de achterkant gaat het over dat wat gebeurd is. Mild en accepterend zijn over de fouten die jij en anderen gemaakt hebben. Lerend, open, creatief en improviserend kunnen omgaan met mislukkingen die op je pad komen.

Evidence based methoden
Faalkunde is een mix van verschillende bewezen-effectieve methoden van de volgende wetenschappers:
Groeimindset (Carol Dweck).
ACT, Acceptance and Commitment Training/Therapy (Steven Hayes e.a.).
Psychologische/Sociale veiligheid (Amy Edmondson).
Zelfcompassie (Kristin Neff).
Imperfectie, kwetsbaarheid, moedig leiderschap, schaamte en sociale verbinding (Brené Brown).

Faalkundig zijn
Als je faalkundig bent, dan kun je met meer ontspanning en ontkramping omgaan met fouten en imperfectie. Omdat je snapt dat fouten een natuurlijk onderdeel en logisch gevolg zijn van uitproberen en uitdagingen.

En kun je soms ook zelfs genieten van fouten. Want juist in de mislukking schuilt vaak de grootste schoonheid. Kijk maar eens bij ons Museum van gefaalde voorwerpen.