Wat is faalkunde?
In 2014, een jaar na de release van zijn eerste boek ‘Fouten maken moet’, bedacht Remko van der Drift de term ‘Faalkunde’. In 2016 richtte hij samen met Saakje Bakker het Instituut voor Faalkunde op. Een instituut voor professionele ontwikkeling van organisaties en individuen.
Faalkunde staat voor het vermogen om moedig met fouten om te gaan. Het kunnen verwelkomen van iets wat meestal niet welkom is. Deze foutenmaakmoed heeft een voor- en achterkant.
Aan de voorkant gaat het om moedig zijn over wat komen gaat. Risico’s durven nemen en uitdagingen aangaan waarbij je grote kans loopt te mislukken. Iets spannend vinden en het toch doen. De bereidheid om onderuit te gaan om verder te komen.
Aan de achterkant gaat het om moedig kunnen reageren op dat wat gebeurd is. Mild en accepterend zijn over de fouten die jij en anderen gemaakt hebben. Lerend, open, creatief en improviserend kunnen omgaan met mislukkingen die op je pad komen.
Juist in de mislukking schuilt vaak de grootste schoonheid. Kijk maar eens bij ons Museum van gefaalde voorwerpen.
Het TV actualiteitenprogramma Een Vandaag maakte een reportage over falen, de FuckUpNight en interviewde Remko over Faalkunde.
Neurotische jacht naar succes
De meeste mensen houden van succes en daar is op zich niets mis mee. Maar ons verlangen naar succes is zo groot geworden, dat het neurotische vormen heeft aangenomen. Er is veel te veel prestatiedruk in onze samenleving: goed moet en niets is goed genoeg. We moeten allemaal 100% bovengemiddeld scoren.
Dit levert een prestatielat op die zo hoog ligt, dat we er nooit overheen kunnen springen. Deze hoge prestatielat verhoogt onze angst om te falen, het stimuleert stress en verkramping en het beperkt onze groei en leermogelijkheden.
We organiseren ook een Faal Festival.
Als je faalkundig bent, dan weet je dat ‘succesvol kunnen worden’ beter is dan ‘succesvol moeten zijn’. En ben je ervan overtuigd dat je je intelligentie, talenten en kwaliteiten altijd verder kunt laten groeien door jezelf te blijven uitdagen en inspannen.
Je kunt dan met meer ontspanning en ontkramping omgaan met fouten omdat je snapt dat falen een natuurlijk onderdeel en logisch gevolg is van uitproberen, extra inspanningen en uitdagingen.