'Als de lat te hoog is kun je er altijd nog onderdoor lopen.'
-Loesje

Faal Festival 2023

Op vrijdagavond 2 juni organiseerden wij samen met de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg weer een Faal Festival!

Deze editie was speciaal voor studenten en young professionals.

Fuck de prestatiedruk!

Je bent jong en je wilt wat. Goede cijfers op je studie, een rijk sociaal leven, op vette vakanties, een nuttige bijbaan en vooral veel ja zeggen op de kansen die het leven je biedt. Jouw succes, jouw leven, lijkt maakbaar.

Maar wat nou als je een fout maakt of tekort schiet? Zodra je in deze ratrace geconfronteerd wordt met tegenslag dan voel je je als mens mislukt. Faalangst en prestatiedruk liggen continue op de loer. ‘Want ja, als succes aan jezelf ligt, dan geldt dat voor falen natuurlijk ook’.

Veel jongvolwassenen worstelen met hun mentale welzijn. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat deze groep uitgebluster, ongelukkiger en angstiger is dan ooit.

Als tegengif organiseren we daarom het Faal Festival!

Een festival waar twijfels, onzekerheid en falen als normale menselijke fenomenen in de spotlight staan.

Ga het experiment aan, lach om je eigen fouten en leer om je imperfecties en mislukkingen in te zetten voor een mooiere wereld.

Wat is er te beleven?

Splinter Chabot gaat in gesprek met Tim Hofman over mannelijke kwetsbaarheid, en praat met Gregory Sedoc en Irene Schouten over de prestatiedruk die zij als topsporter ervaren.

Onder leiding van Dzifa Kusenuh nemen we de verschillende elementen van de prestatiemaatschappij onder de loep. Joy Delima scheidt feiten van fabels over ons seksleven, Thijs Launspach leert je de ratrace te relativeren, Dan Hassler-Forest neemt de invloed van social media onder de loep en Tatjana Almuli en Hui-Hui Pan relativeren ons schoonheidsideaal.

Verder geeft Francine Oomen jou survivaltips om de prestatiegeneratie te overleven, en ga je onder leiding van een singlecoach op de slechtste date ever in Het Stuntelend Speeddate Café.

Ben je na al die verhalen klaar om je eigen fouten te delen? Onder leiding van Andries Tunru en Richard Roling klim jij op het podium van de Hall of Shame, en luister je naar de ervaringen van andere festivalgangers.

Ook zijn er veel losse foute dingen te doen zoals Blijtanken, De Wij-kunnen-ook-niet-tekenen-club en het Fouten maken moed-spel.

Met het CV der mislukkingen van verschillende BN’ers helpen we jou om de ratrace te relativeren, prestatiedruk los te laten en het feilbare mens-zijn te vieren!

Faalfitness

Natuurlijk is er ook een Instituut voor Faalkunde Faalfitness-club! Onder leiding van Remko van der Drift die zelf een Fuck it Yoga sessie geeft. Verder zijn er workshops van onze Vlaamse Ingrid Crollet, een theaterdebat over sociale vergelijking door Frank Kupper, Maaike Ament, Bartelijn Ouwetjes en Mark Vervuurt, interactief faal-impro van Flunkarf, Powerpoint Karaoke door Marieke van Laar, en leer je falen en opstaan door Frank Deuring.

Partners

Het Faal Festival organiseren we samen met TivoliVredenburg, de Universiteit Utrecht (Nationaal Programma Onderwijs) en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Rino Groep.

Gratis opmaat: WILD TALES Faal-filmevent

Een week voor het festival, op vrijdagavond 26 mei, is er als opmaat naar het Faal Festival en als afsluiter van de Week van de Mentale Gezondheid (22–26 mei 2023) een Faal-filmevent.

Met een vertoning van de fantastische film Wild Tales.

Op deze pagina vind je alle informatie over het filmevent.