'Perfectie heeft een voorwaarde: er moet een hoek af zijn'
- Stef Bos

Museum van gefaalde voorwerpen

Musea staan voor prachtige voorwerpen. Ze vieren de menselijke creativiteit. Ook in onze huizen staan veel voorwerpen die ons een goed gevoel geven. We vinden ze mooi, nuttig of leuk.

Sommige voorwerpen daarentegen stoppen we het liefst weg. In een diepe la, op een muffige zolder of in een donkere kelder. Ze herinneren ons aan een mislukt project, ambitie of hoop die we hadden.

Voor het Faal Festival hebben bezoekers voor een keer de voorwerpen onder het stof vandaan gehaald. Wij hebben deze gefaalde objecten in samenwerking met de Museumjaarkaart en TivoliVredenburg voor hen op een sokkel geplaatst. Want juist in de mislukking schuilt vaak de grootste schoonheid.

Fotografie Boukje Kassenaar.

Voorwerp: Abswing

Toelichting: Dit jaar had ik het goede voornemen meer te gaan sporten. Door mijn drukke baan en als moeder van twee kinderen leek een hometrainer mij ideaal. Enthousiast kocht ik de Abswing. Het leek een gemakkelijk apparaat, nam niet te veel ruimte in en beloofde mijn winterkilo’s te laten verdwijnen. Ik had voor mezelf een intensief schema opgesteld om op de momenten dat ik thuis was een half uurtje per dag te sporten. Hoewel dit al snel 10 minuten werd, hield ik stug vol. Maar waarom zag ik geen resultaat? Wanhopig schakelde ik mijn man in, en hij besloot een kijkje te nemen tijdens een van mijn trainingen. Nog geen twee seconden nadat ik begonnen was, begon hij hard te lachen.Wat bleek? Ik heb het apparaat al die tijd verkeerd om gebruikt.
Afzender: Jantine

Voorwerp: Boor

Toelichting: Ik had een ongeduldige stiefvader die mij als kind probeerde te leren klussen. Dit lukte niet en sindsdien heb ik een afkeer van alles wat ook maar met gereedschap te maken heeft. Toen ik mijn eerste eigen appartement huurde ben ik overstag gegaan en heb ik deze boor (bij de IKEA) gekocht. Wat echte klussers al weten: het is een slecht product waarmee nog geen gaatje in de muur krijgt. Het klustrauma blijft bestaan…
Afzender: Melvin

Voorwerp: Boekje over de Tao en relaties

Toelichting: Gekregen van m’n toenmalige vriend: hij wilde me graag inspireren en dingen leren, maar ik voelde me in een hoek gedrukt door zijn opgelegde visie. Ook dit boekje, dat juist bedoeld is om meer begrip te krijgen voor elkaar in relaties, mocht niet meer baten. Het ging hartstikke uit.
Afzender: Melanie

Voorwerp: Sigaret en E-smoker

Toelichting: Na verschillende pogingen om te stoppen met roken dacht ik eindelijk dé manier gevonden te hebben: een e-smoker. Ik kocht er een via internet en was ervan overtuigd dat het dit keer echt ging lukken. Maar lurken aan zo’n apparaat, hoeveel verschillende smaakjes er ook zijn, voelt toch niet hetzelfde als een lekker sigaretje, vers uit het pakje. Dus nu, een jaar later, ligt de e-smoker in de kast, en heb ik nog altijd een pakje sigaretten mee.
Afzender: Frank S.

Voorwerp: Zonnebankbrilletje & aftersun

Toelichting: Ieder jaar lig ik uren in de zon om te proberen eindelijk een bruine teint te krijgen, maar dat is altijd uitgepakt in een vuurrode teint. Vorig jaar was voor mij het moment om die teint toch eindelijk eens een keer te laten komen. Ik sloot een abonnement voor de zonnebank af en lag, net als voorgaande jaren, zo veel mogelijk in de zon. Het gewenste resultaat bleef uit en de flessen aftersun moest ik inslaan.
Afzender: Frank H.

Voorwerp: Onderkin-trainer

Toelichting: Op Facebook zag ik een advertentie voorbijkomen van deze ‘onderkin-trainer’. Het beloofde mijn onderkin te doen verdwijnen binnen slechts zeven dagen. Mijn vrienden vonden dit vervolgens een gepast verjaardagscadeau en kochten de Neckline Slimmer. Op mijn verjaardag kreeg ik het pakket binnen: een set bestaande uit de Neckline Slimmer dubbele kin afslanker, 3 ‘weerstandniveaus’, een draagtas en een instructieboekje. De weerstandniveaus bleken niet veel meer dan drie veertjes die verschilden in grootte, de draagtas had meer de verschijning van een toilettas en het apparaat zelf… Mijn onderkin is tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig.
Afzender: Juliette

Voorwerp: Russische typemachine

Toelichting: Ik was net begonnen met het schrijven van gedichtjes en het leek me leuk deze uit te typen en in te lijsten voor in mijn nieuwe woning. Toen ik door de kringloopwinkel liep, viel mijn oog meteen op deze typemachine. Zonder er lang over na te denken heb ik hem meegenomen, ik kreeg er zelfs een draagbaar koffertje bij! Ik zette de nog ingepakte typemachine naast mijn platenspeler. Diezelfde avond kwam mijn zus langs om mijn huis te bewonderen. “Goh, wat leuk ingericht!” zei ze bij binnenkomst. “En hip zeg, die platenspeler.” Enthousiast als ik was, begon ik over mijn nieuwe aankoop. Ze vroeg of ze de typemachine mocht zien. Veel gedichtjes heb ik er niet mee getypt, want wat bleek? De letters op de typemachine waren Russisch.
Afzender: Marise

Voorwerp: Kamerplant

Toelichting: Toen ik met mijn huisgenoten door de Ikea liep hadden we plotseling het idee om een kamerplant te kopen. Diezelfde dag nog stonden onze nieuwe planten prominent in de huiskamer. Normaal gesproken vergeet ik planten altijd water te geven en ik was al bang dat hij het toch niet echt zou overleven. Maar we stonden erop: met zijn drieën konden we het wel aan. Toen mijn huisgenoot echter op reis ging, en de verantwoordelijkheid van het water geven in mijn handen werd geworpen, begon de plant helaas toch wat bleekjes te zien. Harry, zoals we hem hadden genoemd, staat tot op de dag van vandaag in de staat zoals je hier ziet nog steeds bij ons thuis. Maar dan buiten, naast de prullenbak.
Afzender: Daan

Voorwerp: Crocs laarzen

Toelichting: In 2016 besloot ik om weer eens mijn verjaardag te vieren. Naast het krijgen van dubieuze kado’s als een opblaascactus en een kleurboek voor volwassenen, stonden twee vrienden voor de deur met deze knalpaarse laarzen van Crocs. “Leuk voor op festivals”, zeiden ze. Nadat deze laarzen twee weken lang ondankbaar in een hoekje van mijn slaapkamer hadden gestaan, zou ik naar het festival Down The Rabbit Hole gaan. Toevallig had een regenstorm in diezelfde week ervoor gezorgd dat het terrein was veranderd in één groot modderbad. Ik besloot mijn nieuwe laarzen met trots te gaan dragen. Echter had ik er niet over nagedacht dat deze laarzen waren gemaakt van een keihard, inflexibel materiaal. Hierdoor deden ze na een uur of twee zoveel pijn aan mijn voeten en enkels dat ik ze toch maar heb ingewisseld voor het enige paar sneakers dat ik had meegenomen. Vervolgens heb ik het hele festival met pijnlijke Crocsblaren in doorweekte sneakers rondgelopen.
Afzender: Lotte

Voorwerp: Schilderij (80×100)

Toelichting: De kunst van het falen waar anderen succes hebben en succes hebben waar anderen falen. Ik zie het leven als een constante aaneenschakeling van ontdekkingen en ervaringen. Wat als falen en succes niet bestaan, niet op zichzelf? Alleen in relatie tot elkaar of tot de ander(en). En daarbij ook nog eens in de tijd geplaatst.

Afhankelijk van je intenties en verwachtingen.
MIJN VRAGEN AAN JOU ALS KIJKER:
· Hoe ervaar jij dit werk als het “SELFIE” heet?
· Hoe ervaar jij het als de titel van dit werk is “De per-ongeluk-heid van de Koning”
· Hoe ervaar jij het werk als je je eigen gezicht in het zwarte vlak plaatst…. In gedachten?

Wat heb je ervaren: succes of falen? Dank voor je aandacht; op naar de volgende ervaring!
Afzender: Jeanette

Voorwerp: Zebra

Toelichting: Zebra is een project dat ik gemaakt heb voor de Kunstbende. Het werk laat verschillende lagen in de maatschappij zien. De grote en de kleine zebra laat de machtsverhoudingen zien bijvoorbeeld. Zo zijn er meer dingen te ontdekken in het werk. Waarom ik met dit werk gefaald heb: ik ben niet in de prijzen gevallen bij de kunstbende, ondanks een zeer positief jury rapport. Daarnaast heb ik dit werk 4 maanden geëxposeerd, maar helaas geen koper gevonden.
Afzender: Lars