'Mensen die nee zeggen worden beloond met veiligheid.
Mensen die ja zeggen worden beloond met avontuur.'
- Keith Johnstone, de grondlegger van theatersport

Faalfitness: een verdiepende én speelse trainingsweek

Leren, lachen en opladen. In het voorjaar in een prachtig inspiratiehuis in Brabant. Of in de zomer op een van de mooiste plekjes van midden Frankrijk.

Faalfitnesss

Wist je dat je faalspieren hebt? Ze zitten door je hele lijf!

Als je iets spannend vindt om te proberen dan voel je ze in de buikstreek. Als je angst voelt om te falen kun je benauwdheid voelen rond je longen. Als je jezelf hard loopt te bestraffen of op te jutten dan kun je verkrampte faalspieren tussen je oren opmerken.

Deze spieren kun je trainen. Om ze soepeler en krachtiger te maken. Zodat er meer ruimte ontstaat voor vrijheid, lef en plezier. Zowel op je werk als prive.

Wanneer is het en wat kost het?

Zomerweek 2024 Frankrijk
Voorjaarsweek 2025 Nederland

Het programma bestaat uit een mix van mindfulness en theatersport

Mindfulness is een aandachtstraining waarmee je oefent om meer in het moment te kunnen zijn. Onze ‘kritische faalspieren tussen de oren’ maken het vaak moeilijk om voluit te kunnen leven en te mogen falen. Ze piekeren over de toekomst en bestraffen wat je fout deed.

Met mindfulness leer je deze zelfkritische gedachten te herkennen en minder serieus te nemen. Er meer naar te kijken in plaats van ze ‘de baas’ te laten zijn.

Je gaat mediteren, zowel rustig als dynamisch, o.a. met mindfulness-oefeningen uit ACT (Acceptance and Commitment Training).

Theatersport is improvisatietheater op een losse en speelse manier. Misschien ken je het van televisieprogramma’s als ‘De Lama’s’ en ‘De vloer op’. Het is grappig om naar te kijken én nog leuker om zelf te doen!

Theatersport is een geweldige manier om falen te oefenen. Want het gaat bij improviseren om het plezier van het vrij spelen. En niet om moeten presteren. In de humorvolle oefeningen is het dan ook heel makkelijk om nog niet goed in iets te zijn en het toch proberen. Je bouwt er ‘spierkracht’ mee op om fouten vriendelijk te benaderen.

Je gaat laagdrempelige improvisatieoefeningen doen. Soms in tweetallen, soms voor de groep.

Wat levert het je op?

 • Meer vrijheid, lef en plezier in je (werk)leven
 • Kramp in je kaken van het lachen
 • Meer moed om te falen
 • Minder perfectiestress
 • Meer mildheid en vriendelijkheid voor jezelf
 • Meer op je gemak met ongemak
 • Makkelijker ja zeggen tegen lastige uitdagingen
 • Jezelf meer durven uitspreken
 • Meer speelsheid en spontaniteit
 • Makkelijker contact met de mensen om je heen
 • Meer kunnen genieten 
 • Een week Faalfitness is een fijne balans tussen licht/luchtig en verdiepend/inzichtelijk. Spelplezier in combinatie met verstilling en persoonlijke- en professionele groei. Je leert jezelf beter kennen, en verlegt op een veilige manier je grenzen. Zodat je leert om daar waar het spannend wordt, het toch te durven doen!

  Susan van Vorstenbosch: “Soms zijn er in je leven dingen die je gedaan moet hebben. Deze training is er één van. Het raakte mij. Met een lach en traan. Het maakte mij nog meer bewust van mijzelf. De combinatie mindfullness en theatersport combineert het luchtige met het gevoelige. Remko is een prettig persoon die rust en vertrouwen uitstraalt, die je ‘ziet’, waarbij je je op je gemak voelt en die je zonder te pushen motiveert om buiten je ‘comfortzone’ te gaan.”

  Saskia Henderson: “Een waar feestje, dat was de faalfitness voor mij. Zelden zo gelachen, zelden zoveel over mezelf geleerd! De combi theatersport en meditatie vind ik een gouden greep. Remko zorgt daarbij voor een positieve en veilige groepssfeer. Kortom een feestje met diepgang waar ik nog lang van zal nagenieten en waarvan ik de lessen ga integreren in mijn leven!”

  Jeannette van der Burgh: “Faalfitness is een fantastische training: enorm veel lachen, af en toe huilen, dansen op goeie muziek, lekker spelen, nieuwe dingen ontdekken, grenzen verleggen. In een veilige en fijne omgeving. Er zit zoveel in, dat werkt na afloop nog steeds door. Remko is een ervaren trainer en een sympathiek mens, iemand bij wie je je meteen op je gemak voelt. Dit is veruit de meest bijzondere training die ik ooit gedaan heb. Kleine waarschuwing: als je dit eenmaal gedaan hebt wil je meer!”

  Zoë Versteeg: “Faalfitness is een unieke ervaring die zich moeilijk in woorden laat vatten, maar ik ga het toch proberen. (En proberen lukt altijd 🙂 De training is een mooie balans tussen spelen, lachen tot de tranen over je wangen rollen, uitdaging om jezelf kwetsbaar op te stellen, bewegen, diepgang, zelfreflectie en meditatie. Door de aard van de training, de goede begeleiding en de betrokkenheid van de deelnemers ontstond er een gevoel van verbondenheid die ik uniek kan noemen.
  Remko is een zeer professionele trainer, maar laat ook zijn eigen kwetsbaarheid zien waardoor er in de groep een veilige sfeer ontstaat. Hij heeft zorg en aandacht voor alle individuele deelnemers en je kunt voelen dat hij er echt voor je is.
  Het was voor mij een intense, prachtige, bijna once-in-a-lifetime ervaring.”

  Karin de Galan: “Ik kwam eigenlijk voor de theatersport en nam de mindfulness op de koop toe, maar juist die laatste heeft me de meeste nieuwe inzichten gebracht. Het is fijn hoe Remko dit onderwerp aanvliegt: met afwisselende en laagdrempelige meditaties, leuke filmpjes, korte reflecties. Hij practicet wat hij preacht, dat is ook mooi, met rust en een accepterende houding. Dat namen we als groep over, ook de groep werd heel fijn en veilig. En natuurlijk hebben we ook lekker gespeeld. Diepgang maar niet hoogdravend, af en toe gehuild en veel gelachen. Rust en aktie. Een hele fijne week, met lessen die ik meeneem naar het gewone leven.”

  Iene Lammers: “Een veilige plek om los te gaan en enorm te lachen met elkaar. Daarnaast de tranen en de kwetsbaarheid. Geweldige combi die me veel over mezelf heeft geleerd. De lessen geven plezier, vrijheid en lef in het dagelijkse leven. JA!”

  Erwin Folkers: “Een fantastische en intensieve training; fijne en leerzame afwisseling tussen theorie en praktijk, en tussen mindfulness en theatersport: direct oefenen, zelf ervaren en daarvan leren. Goede en fijne persoonlijke begeleiding vanuit Remko met een mooie groep mensen.”

  Lieve Bossuyt: Ik vind de opbouw van de week enorm goed, zowel inhoudelijk als naar opbouwen van veiligheid en onderling vertrouwen. Hoewel zowel meditatie als impro niet nieuw voor me waren, vond ik het bijzonder boeiend om te ervaren hoe ze als belangrijke hulpmiddelen ingezet kunnen worden om perfectiestress te verminderen. De combinatie van luchtigheid (die filmpjes 😄😄 en impro-oefeningen), diepgang en de manier waarop Remko dit alles op een tegelijk krachtige én kwetsbare manier begeleidde, maakte er een geweldige week van. Bedankt!

  Marije Verbeek: “Hele fijne week voor mensen zoals ik die in een veilige omgeving uit hun comfortzone willen stappen. Door de combinatie mindfulness/theatersport leer je omgaan met blokkerende gedachten tijdens het spelen zodat je vrijer durft te zijn en zelfs plezier beleefd aan het maken van fouten. Remko weet razendsnel een hechte groep te creëren waarin iedereen in een weekje tijd flinke stappen zet voor zichzelf. Echt een verrassend nieuw en effectief concept!”

  Mariette van der Meer: “Het was superfantastisch!! Ik zou het iedereen aanraden. Wát een formidabele combinatie tussen diepgang en hilariteit.
  Remko is een zeer respectvolle, kalme, liefdevolle, grappige, originele en een (bijna) niet van zijn stuk te brengen trainer.”

  Anke Kapteijns: ‘Ik heb voor de tweede keer deelgenomen aan de faalfitness week in Préau. Een week faalfitness op zo’n prachtige plek is echt een aanrader! Na de eerste keer heb ik al gemerkt dat ik in het dagelijks leven meer kan doen en ervaren en minder in mijn hoofd zit. Ik ben stukken vriendelijker voor mezelf geworden en mijn lat ligt minder hoog.
  De zorgvuldige manier waarop Remko aan de slag gaat met een club mensen, maakt dat er al snel een hechte groep ontstaat. De afwisseling tussen mindfulness en theatersport zorgt voor een mooie mix tussen verdieping en speelsheid. Remko heeft goed in de gaten wat iedere deelnemer nodig heeft en weet de juiste snaar te raken, door net dat duwtje in de rug te geven, iemand een luisterend oor te bieden of nog even te zorgen voor wat extra uitdaging. De onderdelen zijn heel mooi in balans, waardoor ik zowel mijn faalspieren als mijn lachspieren volop heb getraind!’

  Marij van Zon:”Wat een bijzondere reis was dit! Een cadeautje voor mezelf met onverwachte inzichten. Een week met een lach en een traan. Een combinatie tussen meditatie en improvisatie welke goed en ervaren begeleidt wordt door Remco. Gelukkig veel zonneschijn om te wandelen in de mooie omgeving tijdens de vrije uurtjes om gedachten te laten gaan en gesprekken met anderen te kunnen hebben. Dank!”

  Greet Forier: ‘Tranen van het lachen en allerlei andere emoties. Loslaten in meditatie en improvisatie. Remko heeft het allemaal in zijn mars. Doen, gewoon!’

  Tim de Hullu: “Wat een magische week was het. Remko zag precies waar ik blokkeerde in mijn spel en wist op een fijne manier mij te coachen. In een veilige groep groeide ik elke dag. De combinatie van mindfulness en improvisatietheater is heel prettig. 

  Carine van Esch: ‘Een week om echt weer eens stil te staan bij mezelf en alle aandacht aan mezelf te geven. In een veilige omgeving het ongemak aanvoelen van fouten maken waarbij de oefeningen uit de theatersport gebruikt worden als middel om het ongemak uit te vergroten en ‘ja, en…’ te zeggen tegen alles wat zich aandient. Remko wist voor iedereen wel een uitdagende mooie opdracht te bedenken om te doorleven en met zelfcompassie naar het eindresultaat te kijken.
  Gelachen en gehuild, enorm genoten. Praktische take aways in mijn rugzak mee naar huis genomen. En niet te vergeten een mooie locatie in Brabant waar we elke dag werden verwend met heerlijk eten.’

  Divera Herwegh: ‘Toen ik deze workshop tegenkwam dacht ik ‘JA, dit is het’, na de aanmelding dacht ik ‘NEE, dat kan ik toch helemaal niet.
  Ik ben gegaan, heb het gedaan, heb er JA tegen gezegd. Het was een fantastische week. Ik heb gefaald, (veel) gehuild en (nog meer) gelachen. Ik ben er een rijker en vollediger mens door geworden.
  Zeg JA!”

  Monique van Daal: “Zo dankbaar dat ik onderdeel mocht zijn van deze prachtige training en de vele fijne faalervaringen. De combi van meditatie en theatersport werkt zo goed. De training is zorgvuldig opgebouwd door Remco. Hij ziet iedereen, het proces waar je in zit en speelt daar op in.”

  Vincent Aalbers: ‘Levendig, speels, onverwacht, betrokken, inspirerend, leerzaam, prikkelend, lol, bewustwording, praktisch. Dank je wel Remko!’

  Wytske van der Burg: “Ik vond het een fantastische week! De improvisatie-oefeningen waren erg buiten mijn comfort zone, maar het heeft me zoveel opgeleverd om toch in het diepe te springen. De training gaat me ongetwijfeld helpen om gemakkelijker ‘ja’ te zeggen tegen dingen die ik erg spannend vind en waarvan ik twijfel of ik ze wel kan.”

  Teja Pauelsen: ‘In een veilige sfeer volop mogen spelen met foutenmakenmoed. Door de opbouw van de cursus, de oefeningen en de input van Remko komt het mooiste van mensen naar boven. En ongemerkt werken Remko’s lessen door in het dagelijks leven. Ik heb dit nu voor de 2e keer gedaan en ik raak een diepere laag van de moed om fouten te maken. Gaan, jawel!’

  Sabine Funneman: “Faalfitness wordt door Remko gegeven zoals je dat door het woord verwacht: vol spel! De combinatie van stilte, rust, inkeer, gekte, grappen, losheid en samen zijn: dat is allemaal vol spel. Ik heb me schaamteloos vermaakt.”

  Annelies van Zanten: ‘Faalfitness is een goede training met diepgang en afwisseling met humor en spel. Het helpt om op een milde manier naar jezelf te kijken en je wordt uitgedaagd om het eens helemaal anders te doen dan je gewend bent. Ik ben me nu meer en eerder bewust van mijn innerlijke criticus en kan makkelijker in mijn Liefdevolle IK zijn. De begeleiding van Remko vind ik professioneel, openhartig en zuiver. Er zit een mooie en zorgvuldige opbouw in de week. De gastvrijheid en de heerlijke maaltijden op l’Huy Preau maken het geheel compleet. Ik denk met een blij, warm en dankbaar gevoel terug aan de Faalfitnessweek.

  Jascha Soest: “Remko weet op een speelse manier veiligheid binnen korte tijd in de groep te creëren. Door ook op gevoeligheden in te gaan ontstaat er nog meer onderling vertrouwen. Hij gebruikt hierbij ademhalings- en groepsbindende oefeningen. Deze verbindt hij naadloos aan elkaar in Faalfitness, speels en oprecht. Met een woord: fantastisch!”

  Eva: ” Deze week was voor mij de eerste kennismaking met theatersport, en de combinatie met mindfulness hielp mij over de drempel te gaan. En ik had deze week niet willen missen! Ik heb mezelf beter leren kennen, grenzen verlegd, en meer mildheid voor mezelf ontwikkeld. En vooral ook heel veel plezier gehad en gelachen!
  Remko is heel enthousiast en zorgt voor een veilige, open sfeer waarin alles er mag zijn. Ik heb enorm genoten, deze week smaakt naar meer!”

  Josephine Heinsius: ” Geweldige inspirerende week om vrij te worden. Remko weet op aanstekelijke manier creativiteit in mij los te maken. Alles mag er zijn: succes en schroom of wat zich ook maar aandient. Ik verras mezelf. Heerlijke week om met een fijne groep speels te ‘zijn’!.

  Marjolein Hutting: “Ik had eerst wat twijfels om me op te geven aangezien ik al veel doe met theatersport. Maar deze waren al heel snel weg toen de week startte. Remko gebruikt theatersport als middel en zijn kracht is daarin vertragen en verdiepen. Stil staan bij wat er gebeurd en de focus op persoonlijke ontwikkeling en alles heel speels met een knipoog. Dank je wel!.”

  Miranda Borst: “Wat een supermooie week! Veel gelachen, veel geleerd, ik heb me geen moment verveeld. Bijzonder hoe Remko zich als trainer kwetsbaar durft op te stellen, dat geeft een veilig gevoel om mezelf ook bloot te geven. Super bedankt voor deze mooie wijze ervaring en herinnering!”

  Nicolette Kölker: “Ik vind het een aanrader om deze training te volgen. Je leert jezelf op een mooie manier kennen en te relativeren. Daarnaast heb je enorm veel plezier in het spelen van theatersport. Remco begeleidt ieder met respect en biedt je de gelegenheid om fouten te maken en je te ontwikkelen. Ik voelde me erg op mijn gemak.”

  Fleur: “Wat een volle, lichte, warme week. Waar falen succes wordt en je innerlijke criticus je beste vriend. Een veilige groep op een betoverende plek. Speels zijn in vertraging, wat een geweldige combinatie. Remko, duizend maal dank!”

  Annelous Münninghoff: “De principes van mindfullness worden op een speelse manier direct geoefend met theatersport. Een fantastische combi. Remko weet een veilige sfeer en verbinding te creëren. Veel plezier, bulderen van het lachen, ook om jezelf. Het maakt je leven lichter en leuker.”