'Mensen die nee zeggen worden beloond met veiligheid.
Mensen die ja zeggen worden beloond met avontuur.'
- Keith Johnstone, de grondlegger van theatersport

Faalfitness: een verdiepende én speelse trainingsweek

Leren, lachen en opladen. In de winter in een prachtig inspiratiehuis in Brabant. Of in de zomer op een van de mooiste plekjes van midden Frankrijk.

Faalfitnesss

Wist je dat je faalspieren hebt? Ze zitten door je hele lijf!

Als je iets spannend vindt om te proberen dan voel je ze in de buikstreek. Als je angst voelt om te falen kun je benauwdheid voelen rond je longen. Als je jezelf hard loopt te bestraffen of op te jutten dan kun je verkrampte faalspieren tussen je oren opmerken.

Deze spieren kun je trainen. Om ze soepeler en krachtiger te maken. Zodat er meer ruimte ontstaat voor vrijheid, lef en plezier. Zowel op je werk als prive.

Het programma bestaat uit een mix van mindfulness en theatersport


Mindfulness
is een aandachtstraining waarmee je oefent om meer in het moment te kunnen zijn. Onze ‘kritische faalspieren tussen de oren’ maken het vaak moeilijk om voluit te kunnen leven in het moment. Ze piekeren over de toekomst en becommentariëren wat je doet of deed.

Met mindfulness leer je deze zelfkritische gedachten te herkennen en minder serieus te nemen. Er meer naar te kijken in plaats van ze ‘de baas’ te laten zijn.

Je gaat mediteren, zowel rustig als dynamisch, met mindfulness-oefeningen uit ACT (Acceptance and Commitment Training).

Theatersport is improvisatietheater op een losse en speelse manier. Misschien ken je het van televisieprogramma’s als ‘De Lama’s’ en ‘De vloer op’. Het is grappig om naar te kijken én nog leuker om zelf te doen!

Met theatersport leer je hoe je op een speelse manier meer ‘ja’ kunt zeggen tegen nieuwe avonturen. Krijg je durf en moed om dingen uit te proberen. En ontwikkel je een vriendelijke houding naar fouten.

Je gaat laagdrempelige improvisatieoefeningen doen. Soms in tweetallen, soms voor de groep.

Wat levert het je op?

 • Op een speelse manier jezelf beter leren kennen en grenzen verleggen;
 • Meer vrijheid, lef en plezier kunnen ervaren in je (werk)leven;
 • Kramp in je kaken van het lachen;
 • Meer durven falen;
 • Minder perfectiestress;
 • Milder en vriendelijker voor jezelf zijn;
 • Makkelijker ja kunnen zeggen tegen lastige uitdagingen.
 • Beter verbinding kunnen maken met de mensen om je heen.
 • Een week Faalfitness is een fijne balans tussen licht/luchtig en verdiepend/inzichtelijk. Spelplezier in combinatie met verstilling en persoonlijke- en professionele groei. En je leert om daar waar het spannend wordt, het toch te doen!

  Hoe zien de dagen eruit?
  8.30 -9.30 uur ontbijt
  10.00 – 12.30/13.00 uur ochtendprogramma mindfulness
  13.00 – 14.00 lunch
  16.00 – 18.30/19.00 uur middagprogramma theatersport
  19.00 uur diner

  Susan van Vorstenbosch: “Soms zijn er in je leven dingen die je gedaan moet hebben. Deze training is er één van. Het raakte mij. Met een lach en traan. Het maakte mij nog meer bewust van mijzelf. De combinatie mindfullness en theatersport combineert het luchtige met het gevoelige. Remko is een prettig persoon die rust en vertrouwen uitstraalt, die je ‘ziet’, waarbij je je op je gemak voelt en die je zonder te pushen motiveert om buiten je ‘comfortzone’ te gaan.”

  Saskia Henderson: “Een waar feestje, dat was de faalfitness voor mij. Zelden zo gelachen, zelden zoveel over mezelf geleerd! De combi theatersport en meditatie vind ik een gouden greep. Remko zorgt daarbij voor een positieve en veilige groepssfeer. Kortom een feestje met diepgang waar ik nog lang van zal nagenieten en waarvan ik de lessen ga integreren in mijn leven!”

  Zoë Versteeg: “Faalfitness is een unieke ervaring die zich moeilijk in woorden laat vatten, maar ik ga het toch proberen. (En proberen lukt altijd 🙂 De training is een mooie balans tussen spelen, lachen tot de tranen over je wangen rollen, uitdaging om jezelf kwetsbaar op te stellen, bewegen, diepgang, zelfreflectie en meditatie. Door de aard van de training, de goede begeleiding en de betrokkenheid van de deelnemers ontstond er een gevoel van verbondenheid die ik uniek kan noemen.
  Remko is een zeer professionele trainer, maar laat ook zijn eigen kwetsbaarheid zien waardoor er in de groep een veilige sfeer ontstaat. Hij heeft zorg en aandacht voor alle individuele deelnemers en je kunt voelen dat hij er echt voor je is.
  Het was voor mij een intense, prachtige, bijna once-in-a-lifetime ervaring.”

  Karin de Galan: “Ik kwam eigenlijk voor de theatersport en nam de mindfulness op de koop toe, maar juist die laatste heeft me de meeste nieuwe inzichten gebracht. Het is fijn hoe Remko dit onderwerp aanvliegt: met afwisselende en laagdrempelige meditaties, leuke filmpjes, korte reflecties. Hij practicet wat hij preacht, dat is ook mooi, met rust en een accepterende houding. Dat namen we als groep over, ook de groep werd heel fijn en veilig. En natuurlijk hebben we ook lekker gespeeld. Diepgang maar niet hoogdravend, af en toe gehuild en veel gelachen. Rust en aktie. Een hele fijne week, met lessen die ik meeneem naar het gewone leven.”

  Marije Verbeek: “Hele fijne week voor mensen zoals ik die in een veilige omgeving uit hun comfortzone willen stappen. Door de combinatie mindfulness/theatersport leer je omgaan met blokkerende gedachten tijdens het spelen zodat je vrijer durft te zijn en zelfs plezier beleefd aan het maken van fouten. Remko weet razendsnel een hechte groep te creëren waarin iedereen in een weekje tijd flinke stappen zet voor zichzelf. Echt een verrassend nieuw en effectief concept!”

  Anke Kapteijns: ‘Ik heb voor de tweede keer deelgenomen aan de faalfitness week in Préau. Een week faalfitness op zo’n prachtige plek is echt een aanrader! Na de eerste keer heb ik al gemerkt dat ik in het dagelijks leven meer kan doen en ervaren en minder in mijn hoofd zit. Ik ben stukken vriendelijker voor mezelf geworden en mijn lat ligt minder hoog.
  De zorgvuldige manier waarop Remko aan de slag gaat met een club mensen, maakt dat er al snel een hechte groep ontstaat. De afwisseling tussen mindfulness en theatersport zorgt voor een mooie mix tussen verdieping en speelsheid. Remko heeft goed in de gaten wat iedere deelnemer nodig heeft en weet de juiste snaar te raken, door net dat duwtje in de rug te geven, iemand een luisterend oor te bieden of nog even te zorgen voor wat extra uitdaging. De onderdelen zijn heel mooi in balans, waardoor ik zowel mijn faalspieren als mijn lachspieren volop heb getraind!’

  Greet Forier: ‘Tranen van het lachen en allerlei andere emoties. Loslaten in meditatie en improvisatie. Remko heeft het allemaal in zijn mars. Doen, gewoon!’

  Divera Herwegh: ‘Toen ik deze workshop tegenkwam dacht ik ‘JA, dit is het’, na de aanmelding dacht ik ‘NEE, dat kan ik toch helemaal niet.
  Ik ben gegaan, heb het gedaan, heb er JA tegen gezegd. Het was een fantastische week. Ik heb gefaald, (veel) gehuild en (nog meer) gelachen. Ik ben er een rijker en vollediger mens door geworden.
  Zeg JA!”

  Vincent Aalbers: ‘Levendig, speels, onverwacht, betrokken, inspirerend, leerzaam, prikkelend, lol, bewustwording, praktisch. Dank je wel Remko!’

  Teja Pauelsen: ‘In een veilige sfeer volop mogen spelen met foutenmakenmoed. Door de opbouw van de cursus, de oefeningen en de input van Remko komt het mooiste van mensen naar boven. En ongemerkt werken Remko’s lessen door in het dagelijks leven. Ik heb dit nu voor de 2e keer gedaan en ik raak een diepere laag van de moed om fouten te maken. Gaan, jawel!’

  Sabine Funneman: “Faalfitness wordt door Remko gegeven zoals je dat door het woord verwacht: vol spel! De combinatie van stilte, rust, inkeer, gekte, grappen, losheid en samen zijn: dat is allemaal vol spel. Ik heb me schaamteloos vermaakt.”

  Annelies van Zanten: ‘Faalfitness is een goede training met diepgang en afwisseling met humor en spel. Het helpt om op een milde manier naar jezelf te kijken en je wordt uitgedaagd om het eens helemaal anders te doen dan je gewend bent. Ik ben me nu meer en eerder bewust van mijn innerlijke criticus en kan makkelijker in mijn Liefdevolle IK zijn. De begeleiding van Remko vind ik professioneel, openhartig en zuiver. Er zit een mooie en zorgvuldige opbouw in de week. De gastvrijheid en de heerlijke maaltijden op l’Huy Preau maken het geheel compleet. Ik denk met een blij, warm en dankbaar gevoel terug aan de Faalfitnessweek.

  Jascha Soest: “Remko weet op een speelse manier veiligheid binnen korte tijd in de groep te creëren. Door ook op gevoeligheden in te gaan ontstaat er nog meer onderling vertrouwen. Hij gebruikt hierbij ademhalings- en groepsbindende oefeningen. Deze verbindt hij naadloos aan elkaar in Faalfitness, speels en oprecht. Met een woord: fantastisch!”

  Eva: ” Deze week was voor mij de eerste kennismaking met theatersport, en de combinatie met mindfulness hielp mij over de drempel te gaan. En ik had deze week niet willen missen! Ik heb mezelf beter leren kennen, grenzen verlegd, en meer mildheid voor mezelf ontwikkeld. En vooral ook heel veel plezier gehad en gelachen!
  Remko is heel enthousiast en zorgt voor een veilige, open sfeer waarin alles er mag zijn. Ik heb enorm genoten, deze week smaakt naar meer!”

  Josephine Heinsius: ” Geweldige inspirerende week om vrij te worden. Remko weet op aanstekelijke manier creativiteit in mij los te maken. Alles mag er zijn: succes en schroom of wat zich ook maar aandient. Ik verras mezelf. Heerlijke week om met een fijne groep speels te ‘zijn’!.

  Marjolein Hutting: “Ik had eerst wat twijfels om me op te geven aangezien ik al veel doe met theatersport. Maar deze waren al heel snel weg toen de week startte. Remko gebruikt theatersport als middel en zijn kracht is daarin vertragen en verdiepen. Stil staan bij wat er gebeurd en de focus op persoonlijke ontwikkeling en alles heel speels met een knipoog. Dank je wel!.”

  Miranda Borst: “Wat een supermooie week! Veel gelachen, veel geleerd, ik heb me geen moment verveeld. Bijzonder hoe Remko zich als trainer kwetsbaar durft op te stellen, dat geeft een veilig gevoel om mezelf ook bloot te geven. Super bedankt voor deze mooie wijze ervaring en herinnering!”

  Fleur: “Wat een volle, lichte, warme week. Waar falen succes wordt en je innerlijke criticus je beste vriend. Een veilige groep op een betoverende plek. Speels zijn in vertraging, wat een geweldige combinatie. Remko, duizend maal dank!”