Als dat maar fout gaat…
- Remko van der Drift

Foute teamsessie (volledige teamdag)

Dit programma is hetzelfde als dat van de korte workshop of lezing, maar dan uitgesmeerd over een volledige teamdag.

Met als extra ingrediënt een provocatieve teamoefening van een paar uur, waarbij het team vooruitkomt door de samenwerking ‘om zeep te helpen’.

‘Geweldig inspirerende heidag! Remko weet met humor en leuke werkvormen direct contact te maken met de groep. Wat normaal en vanzelfsprekend is keert hij met veel enthousiasme om en ’t liefste binnenstebuiten. Een dagje ontregelen? …dan is Remko een absolute aanrader, “als dat maar fout gaat…”
LAD, Rob Koster

‘Ik heb de combinatie van speelsheid en persoonlijke diepgang erg gewaardeerd. Er was een prettige, respectvolle manier van begeleiden die ook stevig was.’
ROC Midden NL, Marij van Puijenbroek, Manager Personeelsontwikkeling

Wat ga jij doen om onze samenwerking te laten mislukken?

Zeventig paar grote, vragende managersogen kijken ons aan.
‘Ja, echt. Gaan we dit echt doen?. Moeten we gaan nadenken over onze favoriete saboterende bijdrage?’

Vijf minuten later was de temperatuur in de zaal een paar graden gestegen. Het geluidsniveau deed niet onder voor een gezellige vrijdagmiddagborrel.

Vijftig minuten later hangen er 27 volgeschreven flappen aan de muren. Effectieve doorverwijs strategieën, sneaky afleidingstactieken en schaamteloze disfunctioneringstips.

Er is fanatiek gebrainstormd over de grootste problemen in de huidige samenwerking en hoe je deze nu kunt vergroten in plaats van verkleinen of oplossen.
Hoe kun je nu concreet maken dat jij ‘er niet van bent’? Of hoe kun je ervoor zorgen dat er nog slechter geëvalueerd wordt zodat er zeker niét geleerd wordt van de voorgaande ervaringen?

Maar waarom zou je dit doen?

‘Vanaf nu moeten jullie anders gaan samenwerken!’
Veel mensen hebben een hekel aan zo’n opgelegde verandering. Want dat geeft onzekerheid en verstoring van de bestaande orde, dat kan onveilig voelen. Een logische reactie hierop is ‘verzet’.

Deze teamdag geeft ruimte aan onderstromen

Door met het hele team of afdeling te mogen focussen op mislukken, wordt met een grote knipoog het onbewuste bewust en het onbespreekbare bespreekbaar. Het geeft een vruchtbare bodem voor verbetering van de samenwerking.

Provocatieve psychologie

De inspiratie voor deze manier van werken komt uit de provocatieve psychologie. Dit is een prikkelende manier van begeleiden; een unieke cocktail van warmte, uitdaging en humor, ontwikkeld door de Amerikaan Frank Farrelly.

‘Leuk, dynamisch en ontregelend zoals we wilden😎’
FBZ, Chris van der Vliet

‘Ik ben zeer enthousiast over het teamprogramma dat Remko voor ons team Vakbekwaamheid van de Brandweer heeft ontworpen en uitgevoerd. We hebben naar onze minder effectieve patronen in samenwerking gekeken en die gekoppeld aan onze gezamenlijke waarden. Dit was confronterend, enorm inzichtelijk en precies wat we nodig hadden. Voor iedereen in het team! Remko zijn aanpak daarbij was bijzonder prettig en wist goed wat we nodig hadden.’
Aron van der Maarl, Docent/Onderwijskundige, Veiligheidsregio Hollands Midden

Na een doelgerichte en efficiënte voorbereiding zijn we als voorbereidingsgroep samen met Remko en Saakje tot mooi en uitgebalanceerd programma gekomen. Een programma waarmee managers werden uitgedaagd om mee te doen, met elkaar in gesprek gingen en zich zo meer bewust werden van de huidige teamcultuur en hun positie als manager daarin. 

Saakje en Remko hebben de begeleiding van de dag op een professionele wijze vol energie voor hun rekening genomen. Daarbij vonden zij samen een mooie balans tussen enthousiasme & energie en professionaliteit & resultaat. Managers voelden de energie, namen deze over en deden volop mee. De prettige sfeer zorgde ervoor dat er op een open manier over het onderwerp gesproken kon worden. We kijken terug op een mooie teamdag.’
Managersdag Belastingdienst SSO /Centrum voor Facilitaire Dienstverlening

‘Remko weet op een ontwapenende wijze contact te maken met de groep waarmee hij werkt waardoor het benoemen van de zaken die je normaal gesproken liever niet zou melden bijna vanzelfsprekend op gang komt. Voor het proces om te kunnen leren van dingen die niet goed zijn gegaan is het heel belangrijk die luchtig te benaderen. Daar heeft hij een absoluut talent voor.’
NVZ, Tjitte Alkema, manager kwaliteit en arbeid

‘Het was een geweldige dag. Al na een half uur had ik kramp in mijn lachspieren en dat is de hele dag gebleven! Lang geleden dat ik zo’n leuke dag heb gehad. Na 1,5 jaar mijn directe collega’s weer eindelijk fysiek ontmoeten was zo’n opluchting. Heerlijk hoe de ongedwongen oefeningen van de faalfitness hierbij hielpen. Wat had ik dit gemist! Oefeningen die gemakkelijk op 1,5 meter gedaan konden worden zonder dat de humor en de context verloren ging. Een heerlijke dag, een echte aanrader om weer even met elkaar in ‘contact’ te komen.’
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Priscilla Freen-Schouten

‘Er werd met humoristische oefeningen een veilige en losse sfeer gecreeerd. Met het Teamkompas werden de pijnpunten naar boven gehaald en besproken. Een knappe opbouw met veel resultaat voor ons team!’
Bureau Jeugdzorg Utrecht, team Aanmelding