‘Bij welke reorganisatie werk jij?’
- Jaap Peters

Faalkundig brainstormen ‘De foute bedoeling’

Een omgekeerde brainstormsessie waarbij je vooruitkomt door samen een plan om zeep te helpen.

Jawel, het zoveelste verandertraject staat op het programma en deze keer wil je het eens echt anders aanpakken. Dus je huurt het Instituut voor Faalkunde in voor een brainstormsessie met veel humor en provocatie.

Wat ga jij doen om dit cultuur- en leiderschapstraject te laten mislukken?
Zeventig paar grote, vragende managersogen keken ons aan afgelopen vrijdag.
‘Ja, echt. Gaan we dit echt doen?. Moeten we gaan nadenken over onze favoriete saboterende bijdrage?’

Vijf minuten later was de temperatuur in de zaal een paar graden gestegen. Het geluidsniveau deed niet onder voor een gezellige vrijdagmiddagborrel.

Vijftig minuten later hingen er 27 volgeschreven flappen aan de muren. Effectieve doorverwijs strategieën, sneaky afleidingstactieken en schaamteloze disfunctioneringstips.

Er was fanatiek gebrainstormd over de grootste problemen in de huidige cultuur en leiderschap en hoe je deze nu kunt vergroten in plaats van verkleinen of oplossen.
Hoe kun je nu concreet maken dat jij ‘er niet van bent’? Of hoe kun je ervoor zorgen dat er nog slechter geëvalueerd wordt zodat er zeker niét geleerd wordt van de voorgaande ervaringen?

Maar waarom zou je dit doen?
Waarom zou je focussen op het mislukken, op het falen? We moeten toch serieus werken aan cultuur- en leiderschapstrajecten die zoden aan de dijk zetten? Die structurele veranderingen teweeg brengen? En zonder veel gedoe en weerstand doorlopen worden? Succesvolle trajecten?

We zijn zo gefocust om altijd alles maar succesvol te laten verlopen dat we er helemaal van in de kramp schieten. Met vage managementtermen en algemene beleidsnota’s lijken we dit succes te kunnen bereiken. En heel vaak werkt dit niet. Het beleidstuk verdwijnt in de kast en men gaat vrolijk verder.

Dat wat speelt faalkundig op tafel leggen
In deze sessies maken we  het onbewuste bewust en het onbespreekbare bespreekbaar. Zodat de kramp eraf gaat en we een vruchtbare bodem voor een menselijk cultuur- en leiderschapstraject kunnen creëren.

Provocatieve coaching
De ideeën en tools voor Faalkundig brainstormen komen uit provocatieve coaching. Dit is een prikkelende manier van begeleiden; een unieke cocktail van warmte, uitdaging en humor, ontwikkeld door de Amerikaan Frank Farrelly.

‘Het management van SSO/ CFD samen met Saakje Bakker en Remko van der Drift van het instituut voor faalkunde een inspirerende ‘Faalkundige brainstormsessie’ gehad over cultuur en leiderschap in de organisatie. 

Na een doelgerichte en efficiënte voorbereiding zijn we als voorbereidingsgroep samen met Remko en Saakje tot mooi en uitgebalanceerd programma gekomen. Een programma waarmee managers werden uitgedaagd om mee te doen, met elkaar in gesprek gingen en zich zo meer bewust werden van de huidige bedrijfscultuur en hun positie als manager daarin. 

Saakje en Remko hebben de begeleiding van de dag op een professionele wijze vol energie voor hun rekening genomen. Daarbij vonden zij samen een mooie balans tussen enthousiasme & energie en professionaliteit & resultaat. Managers voelden de energie, namen deze over en deden volop mee. De prettige sfeer zorgde ervoor dat er op een open manier over het onderwerp gesproken kon worden. We kijken terug op een mooie themadag.’
Managersdag Belastingdienst SSO /Centrum voor Facilitaire Dienstverlening

‘Ik heb de combinatie van speelsheid en persoonlijke diepgang erg gewaardeerd. Er was een prettige, respectvolle manier van begeleiden die ook stevig was.’
ROC Midden NL, Marij van Puijenbroek, Manager Personeelsontwikkeling

‘Remko weet op een ontwapenende wijze contact te maken met de groep waarmee hij werkt waardoor het benoemen van de zaken die je normaal gesproken liever niet zou melden bijna vanzelfsprekend op gang komt. Voor het proces om te kunnen leren van dingen die niet goed zijn gegaan is het heel belangrijk die luchtig te benaderen. Daar heeft hij een absoluut talent voor.’
NVZ, Tjitte Alkema, manager kwaliteit en arbeid