'Al het werkelijke leven is ontmoeting.'
- Martin Buber

Maaike Ament, improvisatieacteur

Jij: (steekt je hand uit)
Hallo, ik ben….

Maaike: (met een nieuwsgierige glimlach)
Hoi! Ik ben Maaike. Lekker stevige hand geef je, daar hou ik van! Hoe ben jij hier terechtgekomen?

Jij: (voelt je een beetje overvallen)
Ik, eh…. Ik dacht dat jij eerst iets over jezelf ging vertellen?

Maaike: (schuldbewust)
ja, dat is eigenlijk wel de bedoeling nu geloof ik, he? Ik ben alleen iemand die liever anderen bevraagt dan uitgebreid over zichzelf vertelt.

Jij: (met een knipoog)
Hoezo, heb je iets te verbergen dan?

Maaike: (glimlacht alweer)
Nee hoor, helemaal niet. Ik ben alleen vooral altijd heel nieuwsgierig naar wie anderen zijn, hoe ze denken en waarom ze doen wat ze doen. Als kind wilde ik al graag “Hoofd ruilen” met anderen. Het leek mij geweldig om eens te ervaren hoe een ander denkt en wat er in zijn hoofd om gaat. Eerst probeerde ik mijn hoofd er af te schroeven en het hoofd van mijn vriendin op mijn nek te monteren. Dat bleek lastiger te realiseren dan te fantaseren. Maar het goede nieuws is dat ik nu, in mijn werk, in feite toch de hele dag bezig ben mij in de ander te verplaatsen. Ik ben professioneel Inlever geworden.

Jij: (enigszins verward)
Haha. Een Inlever??

Maaike:
Ik bedoel, iemand die zich inleeft in anderen. Als acteur, als communicatietrainer, en als coach.

Jij:
Aha! En zo te zien wordt jij daar heel blij van.

Maaike:
Dat klopt! Leuk dat je dat ziet. En waar wordt jij blij van?

Jij:
Ik…..

– RUIMTE VOOR IMPROVISATIE –