Van onze Criticoloog Karin Brugman

Hoe school ons leert dat we falen als ons hart spreekt

Ze wilde haar spreekbeurt voor groep 7 houden over het onderwerp pleegkinderen.

Wij, haar pleegouders, vonden dat dapper. Ze haalde haar schouders op toen we dat zeiden. Ze vond het gewoon een interessant onderwerp, meer niet.

Met het informatiepakket dat Bureau Jeugdzorg haar toezond maakte ze een PowerPoint presentatie. Ze zou de klas iets vertellen over wat pleegkinderen zijn, over de diverse vormen van pleegzorg en hoeveel pleegkinderen er in Nederland wonen.

En nee, ze ging haar verhaal niet beginnen met waarom ze dit onderwerp had gekozen. ‘Dat hoeft helemaal niet hoor, dat doet niemand!’ zei ze geïrriteerd toen we dat voorstelden.

‘Het ging niet goed’,  zegt ze als ze thuiskomt van school. Ze smijt haar tas in een hoek. De juf stuurt ons er ook een email over: dat ze bij de tweede sheet heel erg moest huilen en dat het toen niet meer ging.

Ze moet het overdoen, haar spreekbeurt. Ze kiest het onderwerp zebra’s, want over pleegkinderen iets vertellen, dat wil ze niet meer.

Wat zou er gebeurd zijn als de juf gezegd zou hebben: ‘meisje, jij krijgt een 9, een goed! En nee, we weten nu niet hoeveel pleegkinderen er in ons land wonen. Maar je hebt aan ons allemaal laten zien wat het betekent om een pleegkind te zijn. Jouw tranen hebben ons dat vertelt, beter dan woorden dat kunnen’.

Welke conclusie zou ze dan getrokken hebben? Hoeveel meer kan je als klas van een spreekbeurt opsteken? Er is in elk geval een spreekbeurt die de klas nooit meer vergeet.

Haar spreekbeurt over zebra’s werd beloond. Het was ruim voldoende.

Hoe kun jij bijdragen aan het herstel van onderwijsschade?

Tip:

Wil je echt horen wat mensen op hun hart hebben? Wat ze werkelijk raakt? Luister dan juist als ze stotteren, stuntelen, stamelen, overmand raken door emoties. Moedig ze aan. Het is hun hart dat zich wil uitdrukken en naar woorden zoekt. Laten we elkaar helpen bij het zoeken naar taal om onze verhalen te vertellen en nieuwe waarheden te ontdekken. Laten we elkaar laten merken dat je hart alleen dan faalt, wanneer het ophoudt te kloppen.

 

Geïnspireerd geraakt?

Geef je op voor de workshop ‘ Stem je Innerlijke Criticus mild’ door Karin Brugman, op zaterdag 1 april 2017 in Utrecht.

Terug naar blogs