'Daar waar je struikelt,
ligt je grootste schat begraven.'
Joseph Campbell, cultuurfilosoof en auteur

Teambuilding faalkunde

Beter leren falen + versterken van teamspirit en samenwerking.

Een workshop, heidag, teamdag of tweedaagse voor meer foutenmaakmoed, openheid en verbinding. 

‘Geweldig inspirerende heidag! Remko weet met humor en leuke werkvormen direct contact te maken met de groep. Wat normaal en vanzelfsprekend is keert hij met veel enthousiasme om en ’t liefste binnenstebuiten. Een dagje ontregelen? …dan is Remko een absolute aanrader, “als dat maar fout gaat…”
LAD, Rob Koster

‘Ik heb de combinatie van speelsheid en persoonlijke diepgang erg gewaardeerd. Er was een prettige, respectvolle manier van begeleiden die ook stevig was.’
ROC Midden NL, Marij van Puijenbroek, Manager Personeelsontwikkeling

Sterke teams maken meer fouten
Misschien denk je: ‘Deze kop is verkeerd. Want sterke teams maken toch minder fouten?’

De Amerikaanse wetenschapper Amy Edmondson onderzocht dit. Ze kwam in een onderzoek naar medische missers in ziekenhuizen tot de opzienbarende conclusie dat sterke teams meer fouten maken dan minder goed functionerende teams.

Ze verklaart dit doordat sterke teams meer falen op papier, omdat ze openlijk over hun fouten praten en deze rapporteren.

Psychologische veiligheid
Amy Edmondson zag als overeenkomst tussen zulke sterke teams dat de teamleden open en zonder angst samenwerken.

  • Teamleden delen hun misstappen en stellen knelpunten aan de kaak. Er is geen angst voor represailles, zodat iedereen van fouten kan leren en vernieuwen.
  • Teamleden spreken elkaar aan en tegen. Er is veiligheid om elkaar uit te dagen, ideeën aan te dragen, nieuwe dingen uit te proberen en risico’s te nemen.
  • Teamleden hebben het gevoel erbij te horen. De onderlinge relaties zijn hecht en er is veel openheid, vertrouwen en vrijmoedigheid.
  • Alle teamleden doen volwaardig mee aan het leveren van prestaties. Er is een helder gezamenlijk doel. Ieders inbreng wordt gewaardeerd en er is een hoge mate van betrokkenheid.
  • Teamleden nemen de verantwoordelijkheid voor een positieve sfeer. Er is aandacht, humor en er worden complimenten aan elkaar gegeven.

(Bron: van der Loo/Beks 2021).

Wij kunnen je helpen om jullie team op deze punten te versterken!

Inhoud teambuilding
Je kunt kiezen uit een mix van faalkundige-thema’s en -teamontwikkeling.

  1. Faalkundige thema’s: (voor een uitgebreide omschrijving zie de pagina van de andere masterclass)
    1. Faalfitness
    2. Durven proberen en leren van fouten: de groeimindset
    3. Verminderen van perfectiestress: ACT
    4. Productief reageren op fouten van anderen
    5. Fouten delen
    6. Vriendelijk falen
  2. Faalkundige teamontwikkeling:
    1. Verbindende teamgesprekken. Met werkvormen zoals: ‘Maurice de Hondt XL’ , ‘De persoonlijke gebruiksaanwijzing?’, ‘Een blik onder de tafel‘, ‘Guilty pleasure-songs’, ‘Groeimindset-gesprekken’ en de ‘Complimentendouche’.
    2. Provocatieve omkering van teamdoelen. Als dat maar fout gaat. Een speelse manier om met het team vooruit te komen door de samenwerking ‘om zeep te helpen’. Wat ga jij doen om onze samenwerking te laten mislukken?
    3. Teamwaarden-matrix. Wat zijn de belangrijkste waarden in de samenwerking? Welke gedachten of emoties staan teamleden in de weg, om optimaal bij te dragen aan deze waarden? Wat zien of horen we teamleden doen wat haaks staat op de teamwaarden? En welke acties kunnen teamleden ondernemen die in lijn zijn met de teamwaarden?

‘Ik ben zeer enthousiast over het teamprogramma dat Remko voor ons team Vakbekwaamheid van de Brandweer heeft ontworpen en uitgevoerd. We hebben naar onze minder effectieve patronen in samenwerking gekeken en die gekoppeld aan onze gezamenlijke waarden. Dit was confronterend, enorm inzichtelijk en precies wat we nodig hadden. Voor iedereen in het team! Remko zijn aanpak daarbij was bijzonder prettig en wist goed wat we nodig hadden.’
Aron van der Maarl, Docent/Onderwijskundige, Veiligheidsregio Hollands Midden

‘Remko weet op een ontwapenende wijze contact te maken met de groep waarmee hij werkt waardoor het benoemen van de zaken die je normaal gesproken liever niet zou melden bijna vanzelfsprekend op gang komt. Voor het proces om te kunnen leren van dingen die niet goed zijn gegaan is het heel belangrijk die luchtig te benaderen. Daar heeft hij een absoluut talent voor.’
NVZ, Tjitte Alkema, manager kwaliteit en arbeid

‘Het was een geweldige dag. Al na een half uur had ik kramp in mijn lachspieren en dat is de hele dag gebleven! Lang geleden dat ik zo’n leuke dag heb gehad. Na 1,5 jaar mijn directe collega’s weer eindelijk fysiek ontmoeten was zo’n opluchting. Heerlijk hoe de ongedwongen oefeningen van de faalfitness hierbij hielpen. Wat had ik dit gemist! Oefeningen die gemakkelijk op 1,5 meter gedaan konden worden zonder dat de humor en de context verloren ging. Een heerlijke dag, een echte aanrader om weer even met elkaar in ‘contact’ te komen.’
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Priscilla Freen-Schouten

‘Er werd met humoristische oefeningen een veilige en losse sfeer gecreeerd. Met het Teamkompas werden de pijnpunten naar boven gehaald en besproken. Een knappe opbouw met veel resultaat voor ons team!’
Bureau Jeugdzorg Utrecht, team Aanmelding

‘Leuk, dynamisch en ontregelend zoals we wilden😎’
FBZ, Chris van der Vliet