'Ik maak eigenlijk nooit fouten want ik heb enorme moeite me te vergissen.'
- Johan Cruijff

Faalfitness voor teams (Versterken van samenwerking)

Sterke teams maken meer fouten!
Misschien denk je: ‘Deze kop is verkeerd. Want sterke teams maken toch minder fouten?’

De Amerikaanse wetenschapper Amy Edmondson onderzocht dit. Ze kwam in een onderzoek naar medische missers in ziekenhuizen tot de opzienbarende conclusie dat sterke teams meer fouten maken dan minder goed functionerende teams.

Ze verklaart dit doordat sterke teams niet perse meer falen, maar wel openlijker over hun fouten praten en meer fouten rapporteren.

Amy Edmondson zag als overeenkomst tussen zulke sterke teams: er is ‘psychologische veiligheid’. Daarmee bedoelt ze dat de teamleden de ruimte voelen om interpersoonlijke risico’s te nemen. 

 • Teamleden voelen zich veilig om de door hen gemaakte fouten te delen, zodat iedereen ervan kan leren en vernieuwen.
 • Teamleden spreken elkaar aan en tegen. Ze voelen zich veilig om elkaar uit te dagen. Ze durven ideeën aan te dragen, nieuwe dingen uit te proberen en risico’s te nemen.
 • Teamleden hebben het gevoel erbij te horen. De onderlinge relaties zijn hecht en er is veel openheid, vertrouwen en vrijmoedigheid.
 • Teamleden doen volwaardig mee bij het leveren van prestaties. Ieders inbreng wordt gewaardeerd en er is een hoge mate van betrokkenheid.
 • Teamleden nemen de verantwoordelijkheid voor een positieve sfeer.

(Bron: van der Loo/Beks 2021).

Wij kunnen je helpen om jullie team te versterken. Met onze Faalfitness voor teams. Waarin we met veel faalplezier bouwen aan een positieve en krachtige verbinding tussen de teamleden.

Programma
In het programma gebruiken we verschillende methoden en technieken voor teamontwikkeling zoals: Provocatieve coaching, IPG (Integrale Procesbegeleiding van Groepen) en Appreciative Inquiry (waarderend onderzoek).

Voorafgaand aan het programma vragen we alle teamleden een korte vragenlijst in te vullen. Aan de hand hiervan maken we een op maat gemaakt programma.

Om je een idee te geven wat voor werkvormen we gebruiken:

 • Faalfitness. Energieke en grappige oefeningen over durven falen, de moed om te proberen, vergroten van onderling vertrouwen en denken in mogelijkheden.
 • Fuck up stories. Delen van faalverhalen, geleerde lessen en inzichten.
 • Als dat maar fout gaat. Provocatieve omkering van teamdoelen.
 • Het Teamkompas: balans opmaken en verbeteringen uitzetten in vier windrichtingen.
 • Verrassende teamgesprekken. Met werkvormen zoals: ‘Maurice de Hondt XL’ , ‘Hoe met mij om te gaan?’, ‘Een blik onder de tafel‘, DJ guilty pleasures’ en de ‘Complimentendouche’.
 • Nudges, kleine speelse prikkels die een duwtje in de rug geven om ‘psychologisch veilig gedrag’ te bevorderen.

‘Ik heb de combinatie van speelsheid en persoonlijke diepgang erg gewaardeerd. Er was een prettige, respectvolle manier van begeleiden die ook stevig was.’
ROC Midden NL, Marij van Puijenbroek, Manager Personeelsontwikkeling

‘Remko weet op een ontwapenende wijze contact te maken met de groep waarmee hij werkt waardoor het benoemen van de zaken die je normaal gesproken liever niet zou melden bijna vanzelfsprekend op gang komt. Voor het proces om te kunnen leren van dingen die niet goed zijn gegaan is het heel belangrijk die luchtig te benaderen. Daar heeft hij een absoluut talent voor.’
NVZ, Tjitte Alkema, manager kwaliteit en arbeid

‘Het was een geweldige dag. Al na een half uur had ik kramp in mijn lachspieren en dat is de hele dag gebleven! Lang geleden dat ik zo’n leuke dag heb gehad. Na 1,5 jaar mijn directe collega’s weer eindelijk fysiek ontmoeten was zo’n opluchting. Heerlijk hoe de ongedwongen oefeningen van de faalfitness hierbij hielpen. Wat had ik dit gemist! Oefeningen die gemakkelijk op 1,5 meter gedaan konden worden zonder dat de humor en de context verloren ging. Een heerlijke dag, een echte aanrader om weer even met elkaar in ‘contact’ te komen.’
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Priscilla Freen-Schouten

‘Er werd met humoristische oefeningen een veilige en losse sfeer gecreeerd. Met het Teamkompas werden de pijnpunten naar boven gehaald en besproken. Een knappe opbouw met veel resultaat voor ons team!’
Bureau Jeugdzorg Utrecht, team Aanmelding