'Everything you want is on the other side of fear.'
- Jack Canfield

Sander Veen Faalfitness-instructeur

Jij: (geeft Sander een hand)
‘Zeg, je komt me zo bekend voor, had ik jou niet op TV gezien achter een piano in een groot kasteel met allemaal spullen van Mickey Mouse?’

Sander: (denkt na)
‘Ehm, bedoel je misschien Wibi Soerjadi? Nee, ik ben Sander Veen, Communicatietrainer, dagvoorzitter, trainingsacteur en faalfitness-instructeur..

Jij: (schaamtevol)
‘Oh neeee sorry, ik dacht echt dat jij Wibi was, ik schaam me dood.’

Sander: (ontspannend)
‘He joh, no worries. Ik kan me wel voorstellen dat dat klote voelt. Ik heb daar ook wel af en toe last van’.

Jij: (vraagtekens all over the place)
‘Maar jij zit toch bij HET Instituut voor Faalkunde? Jij bent daar toch immuun voor geworden?’

Sander (oprecht)
‘Nou, om eerlijk te zijn heb ik ook regelmatig momenten waarop ik door het ijs zak. Echter voel ik wel dat het water eronder steeds ondieper wordt. Je kent wel van die standaard uitspraken zoals “het is niet erg om te vallen, het is pas erg als je blijft liggen”. Ik heb door schade en schande geleerd dat dat best wel hout snijdt.’

Jij (smullend en verlangend naar anekdotes)
‘Oh, wat is jou dan wel eens overkomen?’

Sander (bekennend)
‘Ik heb nogal de neiging om door heilige huisjes te willen breken, om uit het kader te vluchten. Maar daar is niet altijd iedereen even blij mee en is achteraf ook niet echt handig geweest. Het voordeel is echter dat ik er daardoor snel achter kom wat wel en niet werkt in bijvoorbeeld professionele communicatie op de werkvloer. En daardoor leer ik sneller.’

Jij (geinteresseerd):
‘En wat doe je dan met die opgedane kennis?’

Sander (doelmatig):
‘Ik combineer die kennis en vaardigheden bij deelnemers in een training om hun snel uit te kunnen dagen om buiten de lijntjes te durven kleuren. En omdat ik vaak eerst zelf mijn fuck-ups en ervaringen beken, werkt dat drempelverlagend voor de rest en kunnen we snel samen bouwen. Als man uit het theater doe ik dat met veel humor en doe er alles aan om de drempel zo laag mogelijk te maken. Oh, en mag ik je dan meteen vertellen dat je een stuk spinazie tussen je tanden hebt zitten?’

Jij:
‘Echt? Oh thanks, dat zegt nooit iemand. Ik liep laatst nog een hele dag rond met lippenstift op mijn wang maar niemand zei er wat van.’

Sander:
‘Lust je een biertje? Dan vertel ik je een paar sappige fuck-ups.’

Jij:
‘Smullen!’

– RUIMTE VOOR IMPROVISATIE –