'Je ontdekt meer over iemand door een uur met hem te spelen dan een uur met hem te praten.'
- Plato

Playfulness: een faalkundige week in Frankrijk

Speels zijn is vrijheid, plezier, fantasie, avontuur en experiment. Een andere werkelijkheid waarin zorgen en prestatiedruk niet bestaan.

Spelen is leuk en toch houden we daar als volwassenen grotendeels mee op. Het leven zit vol verantwoordelijkheden. We leven in een wereld waarin we vooral efficiënt en perfect moeten zijn. Waarin we meestal niet speels mogen of kunnen zijn.

De grootste belemmering daarbij zijn we zelf. We hebben allemaal een innerlijke kritische stem die tegen ons zegt hoe het hoort of wat we de hele dag fout doen. Deze kritische stem wil ons graag binnen de lijntjes houden en je speelsheid dempen. En dat is zonde voor een vrolijk en vrij leven!

Playfulness
Heb je zin om je speelsheid weer eens flink aan te wakkeren? In een ontspannen week waarin je veel gaat lachen, reflecteren en opladen? Dan is een week Playfulness echt iets voor jou!

Het programma bestaat uit een mix van mindfulness, theatersport en faalkunde.

Met mindfulness leer je de kritische stemmen te herkennen en er naar te kijken in plaats van ze ‘de baas’ te laten zijn. Je gaat mediteren, zowel rustig als dynamisch. Ook doe je lichte yoga en kun je ervaringen van de week delen met andere deelnemers.

Met theatersport leer je ‘ja’ te zeggen tegen speelse avonturen. Ontwikkel je lef en om nieuwe dingen uit te proberen. En ga je speelruimte van jezelf en de ander onderzoeken. Je gaat laagdrempelige improvisatieoefeningen doen. De meeste in tweetallen en soms voor de groep.

Met faalkunde leer je speels en moedig met fouten om te gaan. Door een vriendelijkere houding naar imperfectie aan te nemen. Je gaat faalspieren trainen in grappige en energieke faalfitness!

Een week Playfulness is een fijne balans tussen licht en luchtig en verdiepend en inzichtelijk. Spelplezier in combinatie met verstilling, faalplezier en persoonlijke groei. En je leert om daar waar het spannend wordt, het toch te doen!

Wat levert het op?
Kramp in je kaken van het lachen;
Op een speelse manier jezelf beter leren kennen en grenzen verleggen;
Meer vrijheid ervaren in je leven;
Meer grip op verkrampt perfectionisme;
Milder en vriendelijker voor jezelf zijn;
Makkelijker ja kunnen zeggen tegen lastige uitdagingen.

Voor wie is dit geschikt?
Uit ervaring van cursisten van de afgelopen jaren blijkt dat het niet uitmaakt of je veel, weinig of geen ervaring hebt met theatersport, mindfulness of faalkunde. Deze cursusweek is voor iedereen geschikt.

Reacties van deelnemers
Karin de Galan: “Ik kwam eigenlijk voor de theatersport en nam de mindfulness en faalkunde op de koop toe, maar juist die laatste 2 hebben me de meeste nieuwe inzichten gebracht. Het is fijn hoe Remko dit onderwerp aanvliegt: met afwisselende en laagdrempelige meditaties, leuke filmpjes, korte reflecties. Hij practicet wat hij preacht, dat is ook mooi, met rust en een accepterende houding. Dat namen we als groep over, ook de groep werd heel fijn en veilig. En natuurlijk hebben we ook lekker gespeeld. Diepgang maar niet hoogdravend, af en toe gehuild en veel gelachen. Rust en aktie. Een hele fijne week, met lessen die ik meeneem naar het gewone leven.”

Marije Verbeek: “Hele fijne week voor mensen zoals ik die in een veilige omgeving uit hun comfortzone willen stappen. Door de combinatie mindfulness/theatersport/faalkunde leer je omgaan met blokkerende gedachten tijdens het spelen zodat je vrijer durft te zijn en zelfs plezier beleefd aan het maken van fouten. Remko weet razendsnel een hechte groep te creëren waarin iedereen in een weekje tijd flinke stappen zet voor zichzelf. Echt een verrassend nieuw en effectief concept!”

Ellen Meyer: “Voor het eerst van mijn leve de strijd aangegaan met mijn innerlijke criticus, het voelt als een soort ontketening.”

Greet Forier: ‘Tranen van het lachen en allerlei andere emoties. Loslaten in meditatie en improvisatie. Remko heeft het allemaal in zijn mars. Doen, gewoon!’

Vincent Aalbers: ‘Levendig, speels, onverwacht, betrokken, inspirerend, leerzaam, prikkelend, lol, bewustwording, praktisch. Dank je wel Remko!’

Teja Pauelsen: ‘In een veilige sfeer volop mogen spelen met foutenmakenmoed. Door de opbouw van de cursus, de oefeningen en de input van Remko komt het mooiste van mensen naar boven. En ongemerkt werken Remko’s lessen door in het dagelijks leven. Ik heb dit nu voor de 2e keer gedaan en ik raak een diepere laag van de moed om fouten te maken. Gaan, jawel!’

Arnold Idsinga: “Ik begon als individu en eindigde als lid van de groep met meer respect voor mezelf en de ander. Het was voor mij een ervaring van: het durven loslaten en het kunnen accepteren wat er is, heel bijzonder! Remko, veel dank hiervoor.

Sabine Funneman: “Playfulness wordt door Remko gegeven zoals je dat door het woord verwacht: vol spel! De combinatie van stilte, rust, inkeer, gekte, grappen, losheid en samen zijn: dat is allemaal vol spel. Ik heb me schaamteloos vermaakt.”

Jascha Soest: “Remko weet op een speelse manier veiligheid binnen korte tijd in de groep te creëren. Door ook op gevoeligheden in te gaan ontstaat er nog meer onderling vertrouwen. Hij gebruikt hierbij ademhalings- en groepsbindende oefeningen. Deze verbindt hij naadloos aan elkaar in Playfulness, speels en oprecht. Met een woord: fantastisch!”

Ans Boelens: “Spelen voor grote mensen! Als kleine mensen, word een yes-man met af en toe een mindful reserve. Genieten!”

Eva: ” Deze week was voor mij de eerste kennismaking met theatersport, en de combinatie met mindfulness en faalkunde hielp mij over de drempel te gaan. En ik had deze week niet willen missen! Ik heb mezelf beter leren kennen, grenzen verlegd, en meer mildheid voor mezelf ontwikkeld. En vooral ook heel veel plezier gehad en gelachen!
Remko is heel enthousiast en zorgt voor een veilige, open sfeer waarin alles er mag zijn. Ik heb enorm genoten, deze week smaakt naar meer!”

Josephine Heinsius: ” Geweldige inspirerende week om vrij te worden in spel. Remko weet op aanstekelijke manier creativiteit in mij los te maken. Alles mag er zijn: succes en schroom of wat zich ook maar aandient. Ik verras mezelf. Heerlijke week om met een fijne groep Playfull te ‘zijn’!.

Marjolein Hutting: “Ik had eerst wat twijfels om me op te geven aangezien ik al veel doe met theatersport. Maar deze waren al heel snel weg toen de week startte. Remko gebruikt theatersport als middel en zijn kracht is daarin vertragen en verdiepen. Stil staan bij wat er gebeurd en de focus op persoonlijke ontwikkeling en alles heel playfull met een knipoog. Dank je wel!.”

Miranda Borst: “Wat een supermooie week! Veel gelachen, veel geleerd, ik heb me geen moment verveeld. Bijzonder hoe Remko zich als trainer kwetsbaar durft op te stellen, dat geeft een veilig gevoel om mezelf ook bloot te geven. Super bedankt voor deze mooie wijze ervaring en herinnering!”

Fleur: “Wat een volle, lichte, warme week. Waar falen succes wordt en je innerlijke criticus je beste vriend. Een veilige groep op een betoverende plek. Speels zijn in vertraging, wat een geweldige combinatie. Remko, duizend maal dank!”