'Beer op de weg, give him a hug'
-Berthold Gunster

Mariska van Zanten (Ont)regelaar

Jij: (geeft Mariska een hand)
‘Hallo ik heet…’

Mariska: (is je naam meteen weer vergeten en wil er straks nog eens naar vragen)
‘Hoi, leuk je te ontmoeten. Ik ben de (Ont)regelaar bij het Instituut voor Faalkunde.’

Jij: (kijkt begripvol)
‘Dus jij zorgt ervoor dat achter de schermen alles op rolletjes loopt?’

Mariska: (bescheiden als ze is)
‘Nou ja, zoiets ja… Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat opdrachtbevestigingen op tijd de deur uitgaan. En dat de praktische benodigdheden om een training of workshop te geven, geregeld zijn voor de Faalkundigen. Microfoons bijvoorbeeld, of een parkeerplek. Dat soort dingen.’

Jij: (opgelucht)
‘Oh dat is fijn zeg. Ik heb zelf ook altijd een hekel aan het regelen van dat soort dingen. Dan is het heel fijn als iemand anders dat voor je doet. Dus jij bent een heel geordend type?’

Mariska: (kijkt je schalks aan)
‘Ik was jaren perfectionist. Ik werkte door totdat het werk in mijn ogen “af” was, eerder niet. Ik was heel streng voor mijzelf. Maar de laatste jaren ben ik milder geworden. De lat ligt een stuk lager en weet je wat… dat is eigenlijk ook goed genoeg en een stuk minder stressvol.’

Jij: (glimlacht)
‘He wat fijn voor je…’

Mariska: (begint te stralen)
‘Ik ben een beetje chaotisch en daarom juist georganiseerd, dus regelen en organiseren kan ik goed, maar ik laat ook wel eens een steekje vallen. Gelukkig vind ik dat nu minder erg dan voorheen.

Jij: (neemt Mariska even goed in je op)
‘Nou, fijn dat jij er bent Mariska!’

Mariska: (haalt diep adem, laat een korte stilte vallen en geniet intens van dit moment)
‘Dank je…  Maarre, nu ben ik je naam vergeten, hoe heet je ook alweer?’

-RUIMTE VOOR IMPROVISATIE-