'Ik heb dat nog nooit gedaan,
dus ik denk dat ik het wel kan!'
- Pippi Langkous

Masterclass (inspiratiesessie, keynote of trainingsdag)

Ben jij een Master in falen? Een Masterfaalkundige mag fouten maken, een Masterfaalkundige kan ook fouten maken! Hij blijft ontspannen en leert van zijn fouten. Een Master omarmt bovendien de fouten van anderen.

Ben jij een Masterfaalkundige? Of wil je stiekem toch altijd 100% bovengemiddeld presteren en daarvan gestresst raken? Dan ben je niet zo faalkundig als je denkt: jammer!

Zet de volgende stap tijdens de Masterclass!

Faalkunde helpt je je volledige potentieel te benutten en meer ontkrampt in het leven te staan. In de masterclass leer je hoe jij en je collega’s een andere mindset aan kunnen nemen, gericht op minder stress en meer leren en ontwikkelen.

Beleef het in een sprankelende, actieve, grappige en bovenal leerzame Masterclass. Met heldere theorie, leuke filmpjes, faalfitness en concrete reflecties.


Korte video-impressie

Samen Veilig Midden Nederland, Harmke Bergenhenegouwen, Senior Staf Gedragswetenschapper
‘Jeeee, nou, ik zit ook echt na te genieten. Het was nog mooier dan ik had durven hopen…! Echt zo leuk te zien hoe je ons over grenzen trok, met een lach, waardoor er werkelijk beweging kwam. Ik vond de opbouw erg goed, fijn dat er af en toe een theorieblokje in zat, pakkende filmpjes en omdat je het zelf ook zo leuk vindt komt dat heel snel over. De oefeningen maakten meteen de drempels voelbaar en ook het positieve effect van het durven doen. Ik heb alleen maar goede reacties gehoord en meteen al in de middag merkten we allen heel goed het effect.’

Achmea Facilitair Bedrijf, Ruud Janssen
‘Inspirerende start van een Innovatie dag. Remko creëerde deze ochtend een sfeer waarin de innerlijke criticus kon worden ontdekt, gedeeld en aangepakt. Erg informatief, interactief, humoristisch, confronterend en verbindend. Als individu maar ook zeker als team handvaten gekregen om fouten te durven maken… een must om echt te innoveren.’

St. Wijkracht, Jose Boevink
‘Graag wilden wij onze collega’s met informatie, maar vooral ook inspiratie naar huis laten gaan. En na al de nodige informatie kwam Saakje Bakker op het podium.

Het lukte haar fantastisch om iedereen te betrekken. Er werd veel gelachen! Ik vond het knap hoe ze van kleine ervaringsopdrachtjes in duo’s, weer kon terugschakelen naar informatieblokjes of een korte film ter verduidelijking. Ook haar eigen persoonlijke anekdotes maakten het heel herkenbaar en toegankelijk. De boodschap was duidelijk: ‘Hoe durven we fouten te maken?’ De vaste mindset en de groeimindset. En hoe kunnen kleine eenvoudige oefeningen ons het niet alleen laten begrijpen, maar ook voelen. Ik hoorde collega’s zeggen dat ze deze ook zelf (weer meer) gaan inzetten bij groepsbijeenkomsten. Hoe mooi! Een presentatie waar in vele teams over na wordt gesproken en de faalruimte en de durf heeft vergroot. Blij met onze fouten gingen we naar huis.’

NS, Lars Rook, AGILE IT Manager
‘Woensdag 12 September heb ik samen met m’n team een evenement georganiseerd bij onze opdrachtgever NS. Dit evenement had als titel “Failure is an Opportunity!?” We hebben Remko gevraagd als keynote spreker. Onze ervaring samengevat in één woord: TOP!
Remko krijgt met zijn enthousiasme en kennis de zaal volledig mee in zijn workshop. Het is entertainment en leerzaam tegelijk. Ik beveel ieder bedrijf Remko aan om een positieve energieke impuls te geven aan een evenement.’

mth, Yvette van den Berg
‘Mede dankzij zijn aanstekelijke enthousiasme en de leuke oefeningen bij zijn presentatie bij het Forward Failing event heeft Remko een positieve bijdrage geleverd aan het event in de ArenA. Zijn boodschap is helder en leverde heel wat eye-openers op bij het publiek. Het zorgt voor meer ontspannen ondernemen en goed om te weten dat falen zorgt voor persoonlijke groei en succes.’

Mezzo, Michèle van Vuuren
‘Wat was dat leuk. We leren op een andere manier te kijken naar falen en fouten maken, niet in stress maar in ontspanning. Ook interactief gaan we aan de slag zodat we leren te durven en bij het maken van fouten niet in de stress schieten. Onze trainer Saakje wil ons besmetten met Faalkunde en stelt vragen als ‘waar heb je last van als je een fout maakt? Schuld, schaamte, bang voor kritiek van buiten of van jezelf, niet anderen willen kweten of zelfverwijt en oordelend. Ze vertelt ons M.A.D. te zijn, Mild, Accepterend en Durf. Falen gaat over gevoelsbeleving, je kunt falen zonder fouten te maken. Verwachtingen en voorspelbaarheid loslaten, trek het in het neutrale, spreek uit waarmee je rust krijgt voor jezelf. We hebben het over geestelijke lenigheid om verwachtingen en oordelen los te laten. We bespreken stellingen zoals: ‘Een fout is een feit met een negatief oordeel’ en doen interactieve oefeningen zoals ‘faalfitness’ door met foute woorden te smijten en een oefening waarin we elke fout die we maken juist vieren. We bespreken de vaste en de groei mindset en sluiten de workshop af met energie. Hopelijk zijn we allen meer M.A.D. J Dank je wel Saakje!’

Ministerie van Financiën
‘Het was een inspirerende en leerzame sessie! Saakje heeft bij ons een masterclass gegeven voor 80 man, waarin ze ons 1,5 uur wist te boeien met haar verhaal en leuke interactieve oefeningen. Door het delen van herkenbare en kwetsbare verhalen over zichzelf en anderen, en met aansprekende filmpjes heeft Saakje de juiste sfeer neergezet. Ze heeft daarmee de weg vrij gemaakt voor onze collega’s en management om persoonlijke ervaringen te delen over ‘falen’ en het (mogen) maken van fouten. De boodschap is overgebracht dat niemand feilloos hoeft te zijn en dat struikelen en soms vallen er nu eenmaal bij hoort wanneer je je ontwikkelt.’

Foto: Margot de Heide

Je kunt voor de inhoud van de masterclass kiezen uit de volgende onderdelen

  • Improvisatie
  • Groeimindset
  • Innerlijke criticus
  • Faalfitness
  • Failure talks

1. Improvisatie: van ja maar naar ja en

Ontwikkelingen gaan zo snel, dat we ze soms niet meer bij benen. Het wordt steeds lastiger om te bepalen wat het resultaat moet zijn. Onderweg verandert er zoveel! Dat vraagt om improvisatieskills, dé 21e eeuw vaardigheid.

Leer omgaan met het onzekere en onverwachte. Leer te kijken vanuit acceptatie en niet vanuit verzet. Durf kritisch naar je eigen oordelen en verwachtingen te kijken. Stel ze uit of parkeer ze. En bovenal, durf het risico te nemen dat het fout kan gaan.

2. Groeimindset

Hoe je leert en presteert, afhangt van iets in je eigen hoofd: van het onuitgesproken idee dat je hebt over de veranderbaarheid van je eigen intelligentie. Carol Dweck, hoogleraar psychologie van de Stanford University heeft jarenlang onderzoek gedaan naar leren, presteren en de relatie met falen. Ze pleit ervoor om onze aandacht te verleggen van aanleg, prestaties en het moeten scoren, naar het met toewijding werken aan je leerproces. Ze noemt dit het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset.

In de masterclass ontdek je welke mindsets jij hebt en leer je hoe je je mogelijkheden beter kunt benutten.


Carol Dweck over haar onderzoek.

3. Innerlijke criticus

Hoe klinkt jouw dwingende innerlijke stem, die zich regelmatig laat horen, die jou bekritiseert als je faalt? Hoor je hem vaak? En zegt die stem ook dat je iets nieuws maar niet moet proberen omdat je het vast niet kan? Is  zo sterk dat je denkt dat jij het zelf ‘bent’?

We hebben deze stem allemaal. Het is de stem van de innerlijke criticus. In de masterclass leer je hem beter kennen en krijg je tools om hem iets zachter te zetten.

4. Faalfitness

Kom in beweging met faalfitness!

Net als bij gewoon fitness versterk je bij faalfitness ook je spieren. Bij faalfitness zijn het je moed-spieren en faal-spieren die je vergroot. Die heb je zeker nodig als Masterfaalkundige in wording.

Faalfitness bestaat uit korte, energieke en speelse oefeningen, waarbij zowel gelachen als geleerd wordt!

Klik hier voor voorbeelden van faalfitness-oefeningen.

5. Failure talks

Failure talks zijn  ‘TED-talks’ van een paar minuten. Hierin vertellen een paar deelnemers van de Masterclass een persoonlijk verhaal rondom professioneel falen. Hoe daarmee door henzelf en anderen is omgegaan, wat ze ervan geleerd hebben en hoe anderen in de organisatie kunnen profiteren van de lessen uit deze fout.

Het is daarbij mogelijk dat een of twee improvisatieacteurs na afloop van iedere talk een korte scene spelen, waarbij ‘de onderlaag’ van het verhaal op een grappige en verdiepende manier zichtbaar wordt.