'Ik heb dat nog nooit gedaan,
dus ik denk dat ik het wel kan!'
- Pippi Langkous

Masterclass (workshop of interactieve lezing)

Dat je leert van je fouten is een enorm cliché. Maar dan moet je ze wel kúnnen maken. We roepen heel makkelijk dat je fouten mag maken. Maar is dat eigenlijk zo? Mogen we wel falen van onszelf en onze omgeving? Nee! Dat komt omdat we als mens en maatschappij niet faalkundig zijn.

We zijn vooral gericht op succes en prestatie en dat is zonde. Niet omdat je de hele dag maar fouten moet maken. Maar omdat faalkunde je helpt je volledige potentieel te benutten en meer ontkrampt in het leven te staan. In de masterclass leer je hoe jij en je collega’s een andere mindset aan kunnen nemen, gericht op minder stress en meer leren en ontwikkelen.

Beleef het in een sprankelende, actieve, grappige en bovenal leerzame masterclass. Met heldere theorie, leuke filmpjes, faalfitness en concrete reflecties.


Korte video-impressie

Samen Veilig Midden Nederland, Harmke Bergenhenegouwen, Senior Staf Gedragswetenschapper
‘Jeeee, nou, ik zit ook echt na te genieten. Het was nog mooier dan ik had durven hopen…! Echt zo leuk te zien hoe je ons over grenzen trok, met een lach, waardoor er werkelijk beweging kwam. Ik vond de opbouw erg goed, fijn dat er af en toe een theorieblokje in zat, pakkende filmpjes en omdat je het zelf ook zo leuk vindt komt dat heel snel over. De oefeningen maakten meteen de drempels voelbaar en ook het positieve effect van het durven doen. Ik heb alleen maar goede reacties gehoord en meteen al in de middag merkten we allen heel goed het effect.’

Achmea Facilitair Bedrijf, Ruud Janssen
‘Inspirerende start van een Innovatie dag. Remko creëerde deze ochtend een sfeer waarin de innerlijke criticus kon worden ontdekt, gedeeld en aangepakt. Erg informatief, interactief, humoristisch, confronterend en verbindend.Als individu maar ook zeker als team handvaten gekregen om fouten te durven maken… een must om echt te innoveren.’

NS, Lars Rook, AGILE IT Manager
‘Woensdag 12 September heb ik samen met mn team een evenement georganiseerd bij onze opdrachtgever NS. Dit evenement had als titel “Failure is an Opportunity!?” We hebben Remko gevraagd als keynote spreker. Onze ervaring samengevat in één woord: TOP!
Remko krijgt met zijn enthousiasme en kennis de zaal volledig mee in zijn workshop. Het is entertainment en leerzaam tegelijk. Ik beveel ieder bedrijf Remko aan om een positieve energieke impuls te geven aan een evenement.’

Foto: Margot de Heide

Je kunt voor de inhoud van de masterclass kiezen uit de volgende onderdelen

  • Improvisatie
  • Groeimindset
  • Innerlijke criticus
  • Faalfitness
  • Failure talks

1. Improvisatie: van ja maar naar ja en

Stel dat alle ontwikkelingen zo snel gaan, dat we ze eigenlijk niet meer bij kunnen benen. Dat A + B niet meer automatisch tot C leidt. Dat het steeds lastiger wordt om te bepalen hoe het eindplaatje eruit moet zien omdat er onderweg alweer zoveel verandert. Wat een risico’s op fouten loop je dan, horen we je denken.
Dat vraagt om improvisatieskills, dé 21e eeuw vaardigheid.

Leer omgaan met het onzekere en onverwachte. Leer te kijken vanuit acceptatie en niet vanuit verzet. Durf kritisch naar je eigen oordelen en verwachtingen te kijken. Stel ze uit of parkeer ze eens. En bovenal, durf het risico te nemen die misschien fout kunnen gaan.

2. Groeimindset

Hoe je leert en presteert, afhangt van iets in je eigen hoofd: van het onuitgesproken idee dat je hebt over de veranderbaarheid van je eigen intelligentie. Carol Dweck, hoogleraar psychologie van de Stanford University heeft jarenlang onderzoek gedaan naar leren, presteren en de relatie met falen. Ze pleit ervoor om onze aandacht te verleggen van aanleg, prestaties en het moeten scoren, naar het met toewijding werken aan je leerproces. Ze noemt dit het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset.

In de masterclass ontdek je welke mindsets jij hebt en leer je hoe je je potentieel beter kunt benutten.


Carol Dweck over haar onderzoek.

3. Innerlijke criticus

Ken jij die dwingende innerlijke stem, die zich regelmatig laat horen, die jou bekritiseert als je faalt? Of die je zegt dat je iets nieuws maar niet moet proberen omdat je het vast niet kan? Is  zo sterk dat je denkt dat jij het zelf ‘bent’? We hebben deze stem allemaal. Hij zit vooral in ons hoofd. Het is de stem van de innerlijke criticus. In de masterclass leer je hem beter kennen en krijg je tools om hem iets zachter te zetten.

4. Faalfitness

Tijdens de masterclass kom je ook letterlijk in beweging: met faalfitness.

Bij ‘gewoon fitness’ versterk en vergroot je je spieren. Door het beoefenen van faalfitness ontwikkel je moed en stevige faalspieren. Die heb je absoluut nodig als faalkundige in wording.

Faalfitness bestaat uit korte, energieke en speelse oefeningen, waarbij zowel gelachen als geleerd wordt!

Klik hier voor voorbeelden van faalfitness-oefeningen.

5. Failure talks

Dit is een soort  ‘TED-talk’ van een paar minuten. Hierin vertellen een paar deelnemers een persoonlijk verhaal rondom falen. Hoe daarmee door henzelf en anderen is omgegaan, wat ze ervan geleerd hebben en hoe anderen kunnen profiteren van de lessen uit deze fout.

Het is daarbij mogelijk dat een of twee improvisatieacteurs na afloop van iedere talk een korte scene spelen, waarbij ‘de onderlaag’ van het verhaal op een grappige en verdiepende manier zichtbaar wordt.