'Mensen die nee zeggen worden beloond met veiligheid.
Mensen die ja zeggen worden beloond met avontuur.'
- Keith Johnstone, de grondlegger van theatersport

Faalfitness: een verdiepende én speelse zomertraining in Frankrijk

Leren, lachen en opladen, op een van de mooiste plekjes van midden Frankrijk.

Faalfitnesss

Wist je dat je faalspieren hebt? Ze zitten door je hele lijf!

Als je iets spannend vindt om te proberen dan voel je ze in de buikstreek. Als je angst voelt om te falen kun je benauwdheid voelen rond je longen. Als je jezelf hard loopt te bestraffen of op te jutten dan kun je verkrampte faalspieren tussen je oren opmerken.

Deze spieren kun je trainen. Om ze soepeler en krachtiger te maken. Zodat je anders kunt omgaan met perfectie en falen.

Programma

Het programma bestaat uit een mix van mindfulness en theatersport.

Mindfulness is een aandachtstraining waarmee je oefent om meer in het moment te kunnen zijn.

Onze ‘kritische faalspieren tussen de oren’ maken het vaak moeilijk om voluit te kunnen leven in het moment. Ze piekeren over de toekomst en becommentariëren wat je doet of deed. Met mindfulness leer je deze zelfkritische gedachten te herkennen en minder serieus te nemen. Er meer naar te kijken in plaats van ze ‘de baas’ te laten zijn. Zodat er meer ruimte ontstaat voor lef en plezier.

Je gaat mediteren, zowel rustig als dynamisch. Ook doe je lichte yoga en kun je ervaringen van de week delen met andere deelnemers.

Theatersport is improvisatietheater op een losse en speelse manier. Misschien ken je het van televisieprogramma’s als ‘De Lama’s’ en ‘De vloer op’. Het is grappig om naar te kijken én nog leuker om zelf te doen!

Met theatersport leer je hoe je meer ‘ja’ kunt zeggen tegen nieuwe avonturen. Krijg je durf en moed om dingen uit te proberen. En ontwikkel je een speelse houding naar imperfectie.

Je gaat laagdrempelige improvisatieoefeningen doen. De meeste in tweetallen en soms voor de groep.

Wat levert het je op?

 • Kramp in je kaken van het lachen;
 • Beter kunnen falen;
 • Op een speelse manier jezelf beter leren kennen en grenzen verleggen;
 • Meer vrijheid kunnen ervaren in je (werk)leven;
 • Minder perfectiestress;
 • Milder en vriendelijker voor jezelf zijn;
 • Makkelijker ja kunnen zeggen tegen lastige uitdagingen.
 • Een week Faalfitness is een fijne balans tussen licht/luchtig en verdiepend/inzichtelijk. Spelplezier in combinatie met verstilling en persoonlijke groei. En je leert om daar waar het spannend wordt, het toch te doen!

  Karin de Galan: “Ik kwam eigenlijk voor de theatersport en nam de mindfulness op de koop toe, maar juist die laatste heeft me de meeste nieuwe inzichten gebracht. Het is fijn hoe Remko dit onderwerp aanvliegt: met afwisselende en laagdrempelige meditaties, leuke filmpjes, korte reflecties. Hij practicet wat hij preacht, dat is ook mooi, met rust en een accepterende houding. Dat namen we als groep over, ook de groep werd heel fijn en veilig. En natuurlijk hebben we ook lekker gespeeld. Diepgang maar niet hoogdravend, af en toe gehuild en veel gelachen. Rust en aktie. Een hele fijne week, met lessen die ik meeneem naar het gewone leven.”

  Marije Verbeek: “Hele fijne week voor mensen zoals ik die in een veilige omgeving uit hun comfortzone willen stappen. Door de combinatie mindfulness/theatersport leer je omgaan met blokkerende gedachten tijdens het spelen zodat je vrijer durft te zijn en zelfs plezier beleefd aan het maken van fouten. Remko weet razendsnel een hechte groep te creëren waarin iedereen in een weekje tijd flinke stappen zet voor zichzelf. Echt een verrassend nieuw en effectief concept!”

  Greet Forier: ‘Tranen van het lachen en allerlei andere emoties. Loslaten in meditatie en improvisatie. Remko heeft het allemaal in zijn mars. Doen, gewoon!’

  Vincent Aalbers: ‘Levendig, speels, onverwacht, betrokken, inspirerend, leerzaam, prikkelend, lol, bewustwording, praktisch. Dank je wel Remko!’

  Teja Pauelsen: ‘In een veilige sfeer volop mogen spelen met foutenmakenmoed. Door de opbouw van de cursus, de oefeningen en de input van Remko komt het mooiste van mensen naar boven. En ongemerkt werken Remko’s lessen door in het dagelijks leven. Ik heb dit nu voor de 2e keer gedaan en ik raak een diepere laag van de moed om fouten te maken. Gaan, jawel!’

  Sabine Funneman: “Faalfitness wordt door Remko gegeven zoals je dat door het woord verwacht: vol spel! De combinatie van stilte, rust, inkeer, gekte, grappen, losheid en samen zijn: dat is allemaal vol spel. Ik heb me schaamteloos vermaakt.”

  Jascha Soest: “Remko weet op een speelse manier veiligheid binnen korte tijd in de groep te creëren. Door ook op gevoeligheden in te gaan ontstaat er nog meer onderling vertrouwen. Hij gebruikt hierbij ademhalings- en groepsbindende oefeningen. Deze verbindt hij naadloos aan elkaar in Faalfitness, speels en oprecht. Met een woord: fantastisch!”

  Eva: ” Deze week was voor mij de eerste kennismaking met theatersport, en de combinatie met mindfulness hielp mij over de drempel te gaan. En ik had deze week niet willen missen! Ik heb mezelf beter leren kennen, grenzen verlegd, en meer mildheid voor mezelf ontwikkeld. En vooral ook heel veel plezier gehad en gelachen!
  Remko is heel enthousiast en zorgt voor een veilige, open sfeer waarin alles er mag zijn. Ik heb enorm genoten, deze week smaakt naar meer!”

  Josephine Heinsius: ” Geweldige inspirerende week om vrij te worden. Remko weet op aanstekelijke manier creativiteit in mij los te maken. Alles mag er zijn: succes en schroom of wat zich ook maar aandient. Ik verras mezelf. Heerlijke week om met een fijne groep speels te ‘zijn’!.

  Marjolein Hutting: “Ik had eerst wat twijfels om me op te geven aangezien ik al veel doe met theatersport. Maar deze waren al heel snel weg toen de week startte. Remko gebruikt theatersport als middel en zijn kracht is daarin vertragen en verdiepen. Stil staan bij wat er gebeurd en de focus op persoonlijke ontwikkeling en alles heel speels met een knipoog. Dank je wel!.”

  Miranda Borst: “Wat een supermooie week! Veel gelachen, veel geleerd, ik heb me geen moment verveeld. Bijzonder hoe Remko zich als trainer kwetsbaar durft op te stellen, dat geeft een veilig gevoel om mezelf ook bloot te geven. Super bedankt voor deze mooie wijze ervaring en herinnering!”

  Fleur: “Wat een volle, lichte, warme week. Waar falen succes wordt en je innerlijke criticus je beste vriend. Een veilige groep op een betoverende plek. Speels zijn in vertraging, wat een geweldige combinatie. Remko, duizend maal dank!”