'Ik heb dat nog nooit gedaan,
dus ik denk dat ik het wel kan!'
- Pippi Langkous

Workshop (2,5 uur)

Een sprankelende mix van Faalkundige inspiratie. Met heldere theorie, leuke filmpjes, speelse oefeningen en concrete reflecties.

Inhoud van de workshop

  • Groeimindset
  • Faalfitness
  • Failure talks

1. Groeimindset
Carol Dweck, hoogleraar psychologie van de Stanford University heeft jarenlang onderzoek gedaan naar leren, presteren en de relatie met falen. Ze ontdekte dat hoe mensen leren en presteren, afhangt van iets in hun eigen hoofd: van het onuitgesproken idee dat ze hebben over de veranderbaarheid van hun eigen intelligentie.  Ze pleit ervoor om onze aandacht te verleggen van aanleg, prestaties en het moeten scoren, naar het met toewijding werken aan je leerproces. Ze noemt dit het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Carol Dweck over haar onderzoek.

2. Faalfitness
Foutenmaakmoed kun je trainen: faalfitness.

Bij ‘gewoon fitness’ versterk en vergroot je je spieren. Door het beoefenen van faalfitness ontwikkel je moed en stevige faalspieren.

Faalfitness bestaat uit korte, energieke en speelse oefeningen, waarbij zowel gelachen als geleerd wordt!

Klik hier voor voorbeelden van faalfitness-oefeningen.

3. Failure talks
Dit is een soort  ‘TED-talk’ van een paar minuten. Hierin vertellen deelnemers een persoonlijk verhaal rondom falen. Hoe daarmee door henzelf en anderen is omgegaan, wat ze ervan geleerd hebben en hoe anderen kunnen profiteren van de lessen uit deze fout.

Het is daarbij mogelijk dat een of twee improvisatieacteurs na afloop van iedere talk een korte scene spelen, waarbij ‘de onderlaag’ van het verhaal op een grappige en verdiepende manier zichtbaar wordt.

De Bijenkorf, Mirella Willemsen
‘Je gaat naar een workshop zonder te weten wat je te wachten staat en komt er na verloop van tijd uit met de behoefte dat je anderen wilt activeren dit evenement ook mee te maken. Ik kreeg energie van de oefeningen en zie een mooie vertaalslag naar mijn filiaal. 

Het was energie gevend, verrassend, inspirerend voor zowel prive als in het werk, bevrijdend van negatieve gedachtes over hoe ik overkom. En dat ook nog eens op een funky manier. Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad in het maken van fouten!’

Achmea Facilitair Bedrijf, Ruud Janssen
‘Inspirerende start van een Innovatie dag. Remko creëerde deze ochtend een sfeer waarin de innerlijke criticus kon worden ontdekt, gedeeld en aangepakt. Erg informatief, interactief, humoristisch, confronterend en verbindend.

Als individu maar ook zeker als team handvaten gekregen om fouten te durven maken… een must om echt te innoveren.’

Marian, medewerker van een zorginstelling
‘Hoi Remko, Leuk om even te delen:

Vlak voordat ik 3 maanden op reis ging nam ik deel aan jouw workshop falen, samen met collega’s (leuk!).  Het boek had ik voor de vakantie nog uit (ook leuk & interessant!). Op vakantie moest ik er regelmatig aan terugdenken.  Ik ben al mijn hele leven (ben 53…) gewend om te denken dat ik motorisch onhandig ben. Daarbij vergelijk ik mij met familieleden die veel behendiger en beter in sport zijn. Niet erg een groeimindset, inderdaad. Het werd mijn doelstelling om op vakantie daar wat in te verbeteren. We zouden veel gaan wandelen (ook in bergachtig gebied) en daarbij ben ik geneigd om te struikelen en te vallen. En bij voorbaat een helpende arm te vragen. Of te kiezen voor makkelijke wandelingen.
Ik vroeg nu looptips & feedback aan mijn reisgenoot, paste ze toe en deed oefeningen, ging bij erg lastige stukken ‘mindful’ lopen wat merkbaar beter effect had dan gedachten als ‘oh-dat-lukt-mij-vast-niet-wat ben-ik-toch onhandig’ of wat dromerig rond te stappen. Ik kreeg er steeds meer lol in om ook bij vlakke stukken bewust over allerlei wiebelstenen te lopen. Op het eind waagde ik me ook aan de moeilijkere categorie wandelingen / klimtochten, die merkbaar beter gingen.
Ik ben weer terug in Nederland en heb er zin in om deze ervaring ook in andere situaties toe te passen!’